Řemeslo jako vyšité. Brodské Komenského muzeum získalo mezinárodní cenu za program o vyšívání

Jedno z vítězných ocenění na audiovizuálním festivalu FAIMP 2.0. získalo Muzeum Jana Amose Komenského za projekt Řemeslo jako vyšité.

Brodské muzeum obstálo v silné mezinárodní konkurenci. Soutěž každoročně představuje celosvětově nejzajímavější audiovizuální muzejní projekty.

Řemeslo jak vyšité bodovalo v kategorii speciálních internetových programů s etnologickou tematikou.

Program je volně dostupný a má sloužit jako studijní příručka pro každého, kdo by se chtěl věnovat řemeslu vyšívání.

Animační formou zobrazuje pracovní postupy více než 70 stehů z oblasti Uherského Brodu. Stehy lze filtrovat podle konkrétní lokality a typu. Muzeum počítá s rozšířením stránek a přidáním nových řemesel.

„Na základě zkoumání jednotlivých stehů a celků výšivek vznikl podklad pro vytvoření souboru základních a nejčastěji používaných stehů ze všech osmi krojových okrsků Uherskobrodska,“ uvedla konzervátorka a kurátorka podsbírky etnografie Veronika Provodovská, autorka obsahové části projektu.

Cenu si zástupci muzea převezmou ve čtvrtek 31. května 2018 v německém muzeu v přírodě LVR Freilichtmuseum Kommern. Ocenění v Německu osobně převezme autorka formální části projektu, správkyně audiovizuálních programů muzea Marie Kadlčíková.

Související