Počet zesnulých ve Zlínském kraji vzrostl o desítky procent, na vině je covid i úzkosti

Pohřební služby ve Zlínském kraji zaznamenávají v posledních dnech zvýšený počet zesnulých. Ve Zlíně, Uherském Hradišti nebo Kroměříži je nárůst ve srovnání s obvyklým stavem v minulých letech v desítkách procent.

V některých městech se navzdory tomu kvůli omezenému počtu smutečních hostů zároveň snižuje množství obřadů, protože přibývá pohřbů bez obřadů.

Podle ředitele městské společnosti Pohřebnictví Zlín Milana Macury za větší úmrtnost může jak epidemie covidu-19, tak úzkost lidí, kteří nemohou vycházet ven.

"Nevím, jestli je to jenom kvůli covidu. Je to samozřejmě spojené i s tím, že lidé v různých zařízeních, odkud nemohou vycházet ven, trpí úzkostí. Především jsou to senioři, kdo v současné době odchází," uvedl Milan Macura. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je podle něj nárůst počtu zesnulých možná dvojnásobný. "Je to trend posledních dvou tří týdnů," řekl Macura.

Společnost spravuje ve městě sedm hřbitovů, provozuje pohřební službu a krematorium. S uložením vyššího počtu zesnulých potíže zatím nemá.

V případě, že vyjíždějí pracovníci pohřební služby k zesnulému, u kterého byla prokázána nákaza covidem-19, používají podle Macury ochranný plášť, štíty, respirátory a další vybavení. I dalších ochranných pomůcek má nyní Pohřebnictví Zlín dostatek. "Předzásobili jsme se, protože jsem tušil, že k něčemu podobnému může dojít. Omezení bereme na zřetel a já je vítám, protože opravdu ta nemoc není žádná sranda," řekl Macura.

Účast na smutečních obřadech v obřadní síni zlínského krematoria je nyní omezena na devět hostů, desáté povolené místo firma rezervuje pro smuteční řečnici. Dočasně je zakázáno vystavovat těla zesnulých. Pohřeb může v kancelářích společnosti vždy osobně vyřizovat pouze jeden pozůstalý.

autoři: Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související