Vlna extrémního nárůstu nemocných s covid-19 se přestěhovala na Vsetínsko, tamní nemocnice převáží pacienty do Brna

9. listopad 2020 15:20

Pět pacientů s covidem-19 ze Vsetínské nemocnice dnes sanitky převezly do Fakultní nemocnice Brno. Díky velkému nárůstu nemocných je tamní oddělení se standardními lůžky zcela zaplněno.

Vsetínský okres je aktuálně mezi oblastmi s nejvyšším nárůstem pozitivně testovaných lidí. Oddělení se standardními lůžky jsou proto zcela zaplněná. Volná místa zbývají na odděleních intenzivní péče.

Čtěte také

„S tímto vývojem jsme počítali a připravovali jsme se na něj už v minulém týdnu. Ostatní nemocnice Zlínského kraje jsou v tuto chvíli díky tomu asi na 80 procentech obsazenosti kapacit svých covidových stanic, jsme tedy samozřejmě připraveni Vsetínu pomoci," uvedl mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

Ve Vsetínské nemocnici je dnes 66 pacientů s covidem, pět z nich je na umělé plicní ventilaci. Nemocnice má k dispozici asi 15 intenzivních lůžek.

Celkem je dnes (pondělí 9. listopadu) ve čtyřech nemocnicích Zlínského kraje 450 pacientů s koronavirem, což je o dva více než v neděli, v sobotu tam bylo 432 pacientů. Nejvíce pacientů s covidem-19 je v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně, kde jich leží 183, v Uherskohradišťské nemocnici jich je 134, v Kroměřížské nemocnici 67. V Nemocnici Valašské Meziříčí, která patří do sítě Agel, leží 79 covid pozitivních pacientů.

Nemocnice začaly přesunovat pacienty s covidem do jiných regionů před dvěma týdny. Dosud jich bylo podle dostupných dat převezeno 38, včetně pěti pacientů na umělé plicní ventilaci, kteří jsou od pátku v pražské nemocnici v Motole.

autor: Tereza Cedidlová
Spustit audio

Související