Kurzy dobrovolnické výpomoci školí nové posily pro boj s covidem, nyní i ve Zlínském kraji

6. listopad 2020

Český červený kříž začal pořádat kurzy praktických dovedností v péči o seniory nebo pacienty. Ve čtvrtek 5. listopadu otevřel tento seminář poprvé také pro zájemce ze Zlínského kraje, a to v Kroměříži.

Sociální služby nebo některá zdravotnická zařízení stále hledají dobrovolníky na výpomoc. Český červený kříž proto začal pořádat kurzy, na kterých zájemce školí v praktických dovednostech. Nejdříve začali školitelé s kurzy v Praze a v Brně, teď se ale přesunuli i do dalších měst v Česku. Tento týden poprvé mohli zájemci navštívit základní kurz pro dobrovolníky v Kroměříži.

Seminář je určený pro úplné laiky, tedy pro lidi, kteří nemají žádnou zkušenost s péčí třeba o klienty v domovech pro seniory nebo v nemocnici. Po absolvování kurzu lidé získají certifikát, který jim umožní zařadit se mezi dobrovolníky nebo brigádníky v sociálních a zdravotnických zařízeních z důvodu onemocnění koronavirem.

Co se lidé v kurzu naučí

Jde o jednodenní kurz, kde se lidé naučí správně manipulovat s lůžkem nebo základy správné hygieny u klienta nebo pacienta. Obsahem výuky jsou zásady při podávání jídla a pití, jak předcházet proleženinám nebo jak správně s pacienty komunikovat.

Jak se na kurz přihlásit

Vešekré informace zveřejňuje Český červený kříž na internetových stránkách www.zvladnemeto.cervenykriz.eu. Tam si lidé mohou zjistit, kde nejblíže jejich bydlišti je kurz vypsaný. Třeba v Kroměříži jsou naplánované další dva semináře, a to v úterý 10. listopadu a v sobotu 14. listopadu, další pak budou podle zájmu lidí. Přihlášky na kurz najdou lidé taktéž na internetových stránkách, vyplnění dotazníku trvá zhruba 5 minut a součástí je třeba to, aby lidé napsali svou motivaci.

Kde potřebují pomoc

Ve středu 11. listopadu byla spuštěna tzv. Databáze pomoci, kde se má na jednotném místě ve Zlínském kraji setkávat nabídka dobrovolníků s poptávkou z oblasti sociálních a zdravotních služeb. Databázi pomoci najdete ZDE.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související