Počet porodů i narozených dětí v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně neustále roste

26. červenec 2007

Za letošní první pololetí tam napočítali o 21 porodů více než loni. Novorozenců pak přišlo na svět bezmála 1360, což je nárůst o 24 dětí.

Roman Verner proto navštívil primáře gynekologicko-porodnického oddělení Zdeňka Adamíka, aby se o tomto trendu dozvěděl více.

Pane primáři, letos v prvním pololetí počet novorozenců i porodů stoupl, je to nějaký trend nebo jsou tam roční výkyvy? Ty roční výkyvy jsou určitě, ale máme dojem, že v současné době jde celorepublikově, po těch 90. letech, porodnost nahoru. Zvýšila se nejen v naší nemocnici, ale i v okolních. Můžeme tedy říci, že celorepublikově ten trend je stoupající.

Během toho prvního pololetí to tedy bylo o 21 porodů více než loni. Je to pro zdravotníky nějaké výrazné zvýšení práce nebo to stíháte zvládat? Já myslím, že to stíháme, ale tady jde o jinou věc. Začínají totiž pomalu nedostačovat kapacity lůžek a pokojů. V 90. letech - při snížené porodnosti - jsme totiž částečně porodnici omezili, snížili jsme počet lůžek. V současné době už nám začínají chybět. Myslím, že do budoucna bude třeba porodnické oddělení rozšířit.

Za letošní první pololetí také vzrostl počet operativně ukončených těhotenství, čím to je? My to dáváme do souvislosti s rozvojem prenatologického centra, které má naše nemocnice při gynekologicko-porodnickém oddělení. Na Moravě jsou celkem 4 - ve Zlíně, v Ostravě, v Brně a Olomouci. Znamená to, že tam koncentrujeme patologická těhotenství, patologické porody a především potom porody dětí s nízkou porodní hmotností.

Jak se daří tyto děti udržovat při životě a jaké jsou hranice, většinou se udávají váhové, jejich přežití? Ten trend vede ke stále nižší porodní hmotnosti, na to by lépe odpověděli neonatologové, kteří se o tyto děti starají. Ale máme děti s porodní hmotností kolem 600g, které neměly vážnější problémy. Je ovšem pravdou, že handicap pro tyto děti je vyšší.

autor: rv
Spustit audio