Počet lidí, kteří naletí podvodníkům na internetu, ve Zlínském kraji rychle roste

11. duben 2023 14:57

Internetových podvodů stále přibývá. O tom, jaká je situace ve Zlínském kraji, mluvil ve vysílání Českého rozhlasu Zlín vedoucí Oddělení kybernetické kriminality krajské policie ve Zlíně Milan Zábojník.

Nejen celorepublikově, ale i ve Zlínském kraji roste takzvaná kyberkriminalita. Kanadský herec, americký lékař, nebo voják cizinecké legie – to jsou některé z falešných postav, kterým důvěřiví lidé poslali miliony korun v naději na sňatek nebo finanční zisk. Prostřednictvím podvodného e-mailu, SMS zprávy nebo komentáře na sociálních sítích se také zloději snaží dostat z lidí údaje k platební kartě nebo účtu, lákají také na falešné investice.

Podle informací vedoucího Oddělení kybernetické kriminality krajské policie Milana Zábojníka řešila policie ve Zlínském kraji 230 takových případů, v roce 2022 to bylo už 657 případů a za první tři měsíce roku 2023 je to už 206 nahlášených podvodů.

Jaká jsou nejčastější triky podvodníků? Kdo bývá jejich nejčastější obětí a co by uživatelé internetu měli dělat, aby se takovým podvodům vyhnuli? Do jaké míry zatěžuje konkrétně zlínskou policii vyšetřování kyberzločinnosti ve srovnání s ostatní trestnou činností?

O tom ve vysílání Českého rozhlasu Zlín mluvil moderátor Petr Uhřík s vedoucím Oddělení kybernetické kriminality krajské policie ve Zlíně Milanem Zábojníkem. Poslechněte si záznam tohoto rozhovoru.

Spustit audio

Související