Po smrti svého dítěte a ženy jsem se přestal bát, říkal o své tvorbě z 60. let režisér a scénárista Vojtěch Jasný

Režisér filmů Všichni dobří rodáci nebo Až přijde kocour Vojtěch Jasný pochází ze Zlínského kraje. Narodil se v Kelči na Vsetínsku.

Režisér Vojtěch Jasný je jedna z nejvýznamějších postav české kinematografie a představitel takzvané nové vlny. Narodil se 30. listopadu 1925 v Kelči na Vsetínsku. Ve svých 20 letech odešel do Prahy, kde studoval filozofii, estetiku a rusistiku na Univerzitě Karlově a později také kameru na tehdy nově založené Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze.

Při studiích natočil společně s režisérem Karlem Kachyňou například hraný film Dnes večer všechno skončí. Největší úspěch i všeobecnou pozornost vzbudil filmem Až přijde kocour z roku 1963. Jeho posledním filmem z 60. let se stal pozdější trezorový snímek Všichni dobří rodáci z roku 1968.

V rozhovoru z roku 1997 o své tvorbě z 50. a 60. let Vojtěch Jasný říká: „Tehdy, protože mi zemřelo dítě a žena, a maminka předtím, tak jsem se přestal bát. Mně to bylo jedno, já jsem šel za něčím víc. Začal jsem přemýšlet o tom, jestli je život po smrti a všecky tyto věci. Čili to mě změnilo. No a to vedlo potom k mé trilogii Touha, Kocour, což je moje dílo za vlast, a tečku za tím jsem udělal Českou rapsodií."

Tehdejší politický režim tvorbu Vojtěcha Jasného neschvaloval. On sám k tomu doplňuje: „Já jsem byl zakázaný. Lidí mi nesměli psát, byl jsem vysoko na černé listině. Dokonce se mě pokusili zabít, když jsem jel dělat film o Janu Masarykovi.“

V roce 1970 Jasný na protest proti okupaci emigroval. Žil a natáčel například v Rakousku, Německu, později i ve Finsku, Francii nebo v Kanadě. Od roku 1984 žil ve Spojených státech amerických, kde působil také jako vysokoškolský pedagog.

I když žil v zahraničí, do se vracel pravidelně. Zemřel 15. listopadu roku 2019 v Přerově ve věku 93 let.

autoři: Petra Kopásková , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související