Po šesti měsících od narození opustil zlínskou nemocnici „bojovník“ Davídek, který po porodu vážil jen 630 gramů

13. listopad 2023 15:23

Rekordní dobu šesti měsíců strávil malý Davídek na porodnickém oddělení krajské nemocnice ve Zlíně. Lékaři Perinatologického centra ho zachránili po předčasném porodu, kdy vážil jen 630 gramů.

Davídek se narodil za dramatických okolností v šestém měsíci těhotenství. Jeho dvojče předčasný porod bohužel nepřežilo, on sám vážil jen 630 gramů. Maminka Marie Mikulková tak musela překonat jak fyzický, tak psychický stres. Zvládla ho už kvůli naději pro Davídka, kterého si po 6 měsících odnáší domů s váhou přes 4 kilogramy. „Hlavičku měl zhruba jako tato chobotnička,“ ukazuje Marie pletené zvířátko, které se celé vejde do její dlaně.

Maminka Marie Mikulková se synem Davídkem ukazuje, jak malinkou hlavičku měl po předčasném porodu

Davídkův případ je podle primáře novorozeneckého oddělení Josefa Macka výjimečný hlavně dobou hospitalizace. „Celý ten případ, mohu-li to tak nazvat, byl zajímavý především tím, že maminka je neuvěřitelně schopná žena a my jsme od začátku chtěli, aby poskytovala sama péči Davídkovi. To znamená, aby dělala některé ošetřovatelské činnosti a časem se naučila v podstatě se o něho starat sama. A přestože jeho stav nebyl ani zdaleka stabilní, je z něho velký chlap, který váží přes čtyři kila,“ doplňuje primář Macko.

S maminkou i lékaři mluvil při odchodu z nemocnice redaktor Českého rozhlasu Zlín Roman Verner. Nabízíme reportáž a Davídkovi přejeme stálé zdraví.

Spustit audio

Související