Po justičním omylu zlínský soud uložil nové tresty za únos dcery kroměřížského podnikatele, tentokrát podmíněné

28. červen 2022 15:45

Únos ženy v Kroměříži z roku 2014 má další soudní dohru.

Krajský soud ve Zlíně 28. června 2022 uložil za únos dcery kroměřížského podnikatele z roku 2014 Tomáši Salvetovi, Ivu Lorencovi a Jakubu Steidlovi čtyřletý podmíněný trest. Další dva obžalovaní, Vladimír Zavadil a Ladislav Faltýnek, vyvázli bez trestu. Podle státního zástupce chtěli muži po mladé ženě 100 milionů korun.

Za loupež, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a krádež hrozilo mužům osm až 15 let vězení. Soud změnil kvalifikaci z loupeže na vydírání a omezování osobní svobody, třem mužům pak hrozilo pět až 12 let vězení. Zatímco Salvet, Lorenc a Steidl vinu popírají a tvrdí, že s únosem nemají nic společného, Zavadil s Faltýnkem se k podílu na něm doznali. Podle státního zástupce Martina Malůše pomohli únos zprostředkovat.

Podmínečný trest u třech obžalovaných odůvodnil předseda senátu Jiří Dufek dobou od spáchání skutku. Po osm let od činu podle Dufka žili všichni tři obžalovaní řádným způsobem života. Další dva obžalovaní (tedy Vladimír Zavadil a Ladislav Faltýnek) byli podle něj už dříve podmíněně trestáni a není tak třeba dalších trestů.

Dnešní rozsudek není zatím pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné podání odvolání.

Justiční omyl

Čtěte také

Krajský soud případ projednával v hlavním líčení už podruhé. V minulosti byl za tento únos odsouzen k deseti letům vězení Michal Šnajdr. Ten si část trestu i odpykal. Později ale vyšlo najevo, že se ve vztahu k němu stal justiční omyl.

V únoru 2019 soud povolil obnovu řízení a zrušil předchozí rozsudky. Ještě dříve přerušil Šnajdrovi, který vinu po celou dobu odmítal, výkon trestu. Loni žalobce Šnajdrovo stíhání zastavil. Spolu se Šnajdrem byl k pěti letům vězení odsouzen i Faltýnek. Ten po dobu trestního řízení několikrát změnil svou výpověď. Zbylí čtyři obžalovaní stáli v této kauze před soudem poprvé.

Průběh únosu

Žena zaparkovala 14. ledna 2014 večer před domem v Kroměříži auto. Poté k ní podle obžaloby přistoupil Steidl, napadl ji a společně s Lorencem ženu natlačil na zadní sedadlo přistaveného vozu. V něm podle státního zástupce seděl organizátor únosu Salvet. Ženě sebrali kabelku s peněženkou i doklady a další věci, měla spoutané ruce za zády a přes hlavu plátěný pytel.

V noci ji vozili po různých místech a žádali po ní peníze. Poté, co se s únosci dohodla, že jim přiveze 100 milionů korun na benzinovou stanici u Brna, ji následujícího dne brzy ráno vysadili u Vrbky na Kroměřížsku, odkud si zavolala pomoc, uvádí obžaloba. Při únosu utrpěla lehké zranění.

Žena je dcerou muže, který obchodoval s pohonnými hmotami a který skončil ve vězení kvůli daňovému úniku.

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související