Za únos v Kroměříži měl jít do vězení na 10 let zřejmě nesprávný muž. Zlínští policisté chybovali, potrestáni nebudou

10. listopad 2019 06:15

Generální inspekce bezpečnostních sborů odložila vyšetřování v případu únosu dcery podnikatele v Kroměříži.

Za únos v Kroměříž měl jít do vězení zřejmě nesprávný muž Policisté chybovali, potrestáni nebudou

Zlínští policisté, kteří vyšetřovali únos dcery vlivného podnikatele z Kroměříže a zřejmě obvinili nesprávného pachatele, nebudou potrestáni.

Podle generální inspekce sice chybovali, ale neprokázalo se, že úmyslně.

K takovému závěru došla generální inspekce bezpečnostních sborů. Dokument o odložení má Radiožurnál k dispozici.

Michal Šnajdr byl odsouzený na deset let za únos, nedávno se přišlo na to, že šlo zřejme o justiční omyl. Mluvčí inspekce Ivana Nguyenová rozhodnutí nekomentovala.

Čtěte také

Šnajdr si proti rozhodnutí inspekce podal stížnost. „Já nejsem spokojený s tím výsledkem, už jsem podal stížnost. Myslím si, že je to výsměch pro ty, kteří očekávají nějakou spravedlnost. To, že se nenašel úmysl, je taková klička, aby nemusel nikdo poukázat na polovinu oddělení,“ uvedl Šnajdr.

Mluvčí zlínských policistů Lenka Javorková mailem napsala, že se k vyšetřování GIBS zatím nebudou také vyjadřovat.

Pachatelé ženu unesli v lednu 2014. Šnajdr byl za únos s Faltýnkem odsouzen, další dva muže, Daniela Šprňu a Radomíra Vlčka, soud obžaloby zprostil. Podle tehdejšího obvinění se kromě Šnajdra a Faltýnka na únosu podíleli i další lidé, jejich vina se nepodařila dokázat, případně nebyli odhaleni. Pachatelé chtěli po ženě, dceři obchodníka s pohonnými hmotami odsouzeného za stamilionové daňové úniky, 100 milionů korun. Propustili ji, až když jim slíbila požadované peníze obstarat.

Únoscům hrozilo až 15 let vězení. Oba odsouzení, kteří byli v minulosti trestáni za jiné delikty, vinu před Krajským soudem ve Zlíně i Vrchním soudem v Olomouci odmítli a podali dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten je zamítl. Požádali i o obnovu řízení.

Podle Šnajdrova advokáta Roberta Cholenského k tomu vedly nově zjištěné skutečnosti, podle nichž se činu dopustil někdo jiný. Do výkonu trestu Šnajdr nastoupil loni v dubnu.

Policie v lednu potvrdila, že v případu jsou vyšetřováni další lidé. Obviněni jsou z loupeže, vydírání, omezování osobní svobody a z neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Advokát uvedl, že policie nyní stíhá "šest skutečných pachatelů". Mezi obviněnými je podle něj i Faltýnek, který se rozhodl o únosu promluvit. K činu se měl údajně doznat i další muž.

autor: Radiožurnál
Spustit audio

Související