15 let za zběsilou jízdu v podchodu v Uherském Hradišti. Soud trestal zdrogovaného řidiče

2. říjen 2019 13:25

Muž byl obžalovaný z pokusu o vraždu, z těžkého ublížení na zdraví a z výroby a držení předmětu k výrobě nedovolených omamných látek a jedů

Na patnáct let do vězení poslal zlínský krajský soud Romana Šupu z Kyjova za loňskou divokou jízdu nedaleko centra Uherskéh Hradiště.

Při ní vjel zdrogovaný autem do úzkého podchodu v Uherském Hradišti a těžce zranil staršího muže. Před policií pak unikal několik kilometrů.

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce si nechal lhůtu pro případné podání odvolání, Šupa a jeho obhájkyně se k rozsudku nevyjádřili.

Předsedkyně trestního senátu Iveta Šperlichová označila Šupovo jednání za chladnokrevné, několikanásobného pokusu o vraždu se podle ní dopustil s rozmyslem. "Senát dospěl po zvážení všech okolností rozhodných k závěru, že bude postačovat uložení trestu na samé hranici zákonné trestní sazby v trvání 15 let. S ohledem na to, že ty nejzávažnější trestné činy vraždy zůstaly ve stádiu pokusu a nedošlo k fatálnímu neodvratitelnému následku smrti kterémukoliv ze šesti poškozených," řekla Šperlichová.

Muž byl obžalovaný z pokusu o vraždu, z těžkého ublížení na zdraví a z výroby a držení předmětu k výrobě nedovolených omamných látek a jedů. Hrozilo mu 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

Státní zástupce Martin Malůš pro něj požadoval vězení v délce 18 až 20 let, Šupova obhájkyně navrhla trest v polovině trestní sazby.

Podchodem pro pěší v Husově ulici, který je podle žalobce Martina Malůše široký dva metry, ujížděl Šupa loni 4. července dopoledne před policií. Uvnitř srazil a přejel tehdy 84letého muže s jízdním kolem. Senior utrpěl zlomeniny, poranění hlavy a dalších částí těla. "Měl jsem strašné bolesti. Celý jsem byl zalitý krví. Křičel jsem bolestí, aby nejel," řekl zraněný. Dodnes trpí bolestmi nohy a kulhá, obžalovaný se mu neomluvil.

Šestatřicetiletý Šupa řekl, že tři dny před událostí nespal a zkonzumoval během nich asi pět gramů pervitinu. Zákazu vjezdu si prý před podchodem nevšiml.

Šupa byl v minulosti soudně trestaný. Od března je ve výkonu trestu na 18 měsíců za maření výkonu úředního rozhodnutí, krádež, poškození cizí věci a výtržnictví.

autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související