Po 12 letech se hendikepované Evě podařilo najít stálou práci ve zlínské prádelně, teď o ni kvůli koronakrizi přišla

Koronakrize dopadá i na zaměstnávání hendikepovaných. Sociální podnik Prádelna Zlín musel propustit až polovinu zaměstnanců. Na hendikepované, které firma zaměstnává, to dopadá dvojnásob. Mají totiž větší problémy s hledáním stabilního zaměstnání.

S minimem zákazníků a téměř bez zaměstnanců se ocitla kvůli pandemii koronaviru sociální firma Prádelna Zlín. Necelé dva roky fungující projekt podporovaný Evropským sociálním fondem zasáhla protiepidemická opatření. Podnik, který nedávno začal zaměstnávat hendikepované lidi, je teď na hraně existence. Kvůli vládním omezením prakticky nefungují velcí zákazníci, jako jsou hotely nebo pensiony, nechodí ani jednotlivci. Většině zaměstnanců tak kvůli nedostatku peněz firma neprodloužila smlouvy a zůstali v ní jen čtyři pracovníci s částečnými úvazky.

Zakázky padly na minimum bohužel ještě před obdobím, kdy se měly investice začít vracet. Částečně zatím pomohla platforma Hit-Hit a zákazníci, nad dalším fungováním firmy ale stále visí otazníky.

Prádelna Zlín

S ředitelkou firmy Martinou Kadlecovou i s jednou z propuštěných zaměstnankyň hovořil redaktor Roman Verner.

Prádelna Zlín - v době covidu bez zákazníků
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.