Plněná pečená jablka

Denšní recept je plný dobrot, které máme s vánočními svátky spojené, takže vaši kuchyni zahalí do sváteční atmosféry. Základem jsou jablíčka, pak sekané ořechy a rozinky, vanilka, skořice a marcipán. Prostě kompletní prosincová kolekce.

Budete potřebovat:

  • 4 jablka
  • 60 g marcipánu
  • 40 g směsi sekaných mandlí a rozinek
  • 20 g másla
  • vanilkový cukr
  • skořice
  • citrónová šťáva

Postup:

  1. Nejprve z každého jablka odkrojíme vrchní část (zhruba 1,5 cm) a poté si vezmeme na pomoc malý nožík nebo nástroj na odstraněni jádřinců, kterým jádřinec odstraníme.
  2. Vrchní část jablka můžeme rozkrájet na plátky a rozložit na dno pekáčku.
  3. Jablka pokapeme citrónovou šťávou a umícháme ostatní suroviny do kompaktní hmoty.
  4. Tu poté rozdělíme do vydlabaných jablek.
  5. Ta postavíme do tukem vymazaného pekáčku.
  6. Pekáček zakryjeme a pečeme při 200 stupních asi 20-25 minut.
  7. Jablka podáváme teplá, přelitá horkým vanilkovým pudinkem.
autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.