Plněná pečená jablka
Denšní recept je plný dobrot, které máme s vánočními svátky spojené, takže vaši kuchyni zahalí do sváteční atmosféry. Základem jsou jablíčka, pak sekané ořechy a rozinky, vanilka, skořice a marcipán. Prostě kompletní prosincová kolekce.
Budete potřebovat:
- 4 jablka
- 60 g marcipánu
- 40 g směsi sekaných mandlí a rozinek
- 20 g másla
- vanilkový cukr
- skořice
- citrónová šťáva
Postup:
- Nejprve z každého jablka odkrojíme vrchní část (zhruba 1,5 cm) a poté si vezmeme na pomoc malý nožík nebo nástroj na odstraněni jádřinců, kterým jádřinec odstraníme.
- Vrchní část jablka můžeme rozkrájet na plátky a rozložit na dno pekáčku.
- Jablka pokapeme citrónovou šťávou a umícháme ostatní suroviny do kompaktní hmoty.
- Tu poté rozdělíme do vydlabaných jablek.
- Ta postavíme do tukem vymazaného pekáčku.
- Pekáček zakryjeme a pečeme při 200 stupních asi 20-25 minut.
- Jablka podáváme teplá, přelitá horkým vanilkovým pudinkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.