Plánované cyklotrasy na Zlínsku

23. srpen 2007

Svazek obcí a měst regionu Zlínsko představil svou koncepci rozvoje cyklistiky. Jeden z největších projektů na střední Moravě má propojit Vizovice s Otrokovicemi a rozvinout cyklotrasy do několika desítek míst Zlínska. Jaká je budoucnost cyklistiky v centru kraje zjišťoval Roman Verner.

"Svazek obcí se stal v tuto chvíli garantem projektu, který nese název Budování páteřní cyklostezky Otrokovice - Vizovice a sítě cyklistických tras ve Zlínském regionu. Z názvu je tedy patrné , co je součástí projetu," říká předseda Svazku obcí region Zlínsko Ondřej Kapusta. Hlavně jde podle něj o to, aby na území katastru mezi obcemi a Vizovicemi vznikla souvislá páteřní komunikace. S největší pravděpodobností by měla být asfaltová, aby byla vhodná také pro bruslaře. Následně chce svazek vytvořit napojení na páteřní stezku z určitých vytipovaných míst . Navíc také propojit města po pravé i levé straně.

Starostové jsou s tím už srozuměni. Je to díky pravidelným setkáním zúčastněných, které pořádá Svazek obcí. Hlavní finanční odpovědnost podle předsedy Ondřeje Kapusty by měly nést obce na území svých katastrů. Zpětně by pak bylo možné peníze získat z různých dotačních titulů.

Projekt se bude v nejrůznějších formách prezentovat jak laické veřejnosti tak odborníkům. Například se jedná o profesionální cyklisty, kteří by měli také svým pohledem a názorem přispět do diskuse o cyklostezkách na Zlínsku.

"Nejtěžší je zakomponování cyklotras do úzkého údolí Zlína. Zejména se musíme soustředit na střed města. Například je tam velmi problematické protáhnout trasu areálem Svitu. Je to z důvodů komplikovaných majetkových poměrů," říká autor projektu Ladislav Alster. Takových zádrhelů je samozřejmě víc. Autoři projektu ale budou usilovat o jednu výslednou cyklotrasu.

autor: rv
Spustit audio