Pátrání po medvědovi pokračuje, hledat ho budou i experti na jeho uspání. Šelma se pohybuje v západní části Vsetinských vrchů

O víkendu budou po medvědích stopách pátrat i odborníci, kteří mohou medvěda uspat narkotizační puškou.

Ochránci přírody pátrají po medvědovi, který se od září pohybuje a škodí ve Zlínském kraji.

Hejtmanství odchytem šelmy pověřilo tým stopařů, který má v lesích u Velkých Karlovic na Vsetínsku umístit odchytovou klec.

Medvěd už ale o sobě týden nedává vědět. Zjistit tak přesnou lokalitu, kde se zvíře pohybuje, je velmi těžké, protože za den ujde i 30 kilometrů. Poslední hlášení je z Halenkova, kde ho zachytila fotopast.

Medvěd se chytat bude, rozhodl kraj. Klec budou přesouvat hasiči, šelma může skončit v Belgii

Klec pro odchyt medvěda na Vsetínsku

Vedení Zlínského kraje dnes schválilo odchyt medvěda.

O víkendu budou po medvědích stopách pátrat i odborníci, kteří mohou medvěda uspat narkotizační puškou. Jeden je ze Slovenska, druhý pak ze Dvora Králové.  Na Valašsku by mohli strávit celý týden.

Medvěd od začátku týdne nezpůsobil žádné velké škody a nezabil žádné chované zvíře. Podle posledních poznatků se pohybuje asi 15 kilometrů od Oznic směrem k hranicím se Slovenskem.

Pohyb medvěda monitorují i členové facebookové skupiny, která vznikla zhruba před dvěma týdny. Za tu dobu se do ní přihlásilo téměř jeden a půl tisíce lidí.

Mladý, asi čtyřletý medvěd v regionu již zabil minimálně tři desítky ovcí, kozy, králíka a kohouta a zničil úly. Dříve hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) mluvil o možnosti odstřelu. Ukázalo se však, že medvěda je v případě odchytu kam umístit, dočasně by mohl být v záchranné stanici u Temelína, kterou provozuje zoo v Hluboké nad Vltavou. O zvíře také projevila zájem zoologická zahrada z Belgie.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související