Osm nakažených. Ve Vlčnově zatím další nemocní nejsou

19. červenec 2020 09:27

Od soboty musejí lidé v obci povinně nosit ochranu úst a nosu ve vnitřních prostorách. Hromadné akce se mohou konat maximálně s 500 účastníky, je nutné při nich dodržovat rozestupy.

Hygienici nezaznamenali další nárůst počtu nakažených ve Vlčnově na Uherskohradišťsku, kde se v uplynulých dnech rozšířil covid-19.

Nemoc potvrdily testy u osmi obyvatel obce, počet nakažených se o víkendu nezměnil. Vyplývá to z údajů hygieniků k dnešním 08:30.

Čtěte také

Od soboty musejí lidé v obci povinně nosit ochranu úst a nosu ve vnitřních prostorách. Hromadné akce se mohou konat maximálně s 500 účastníky, je nutné při nich dodržovat rozestupy.

Lidé, kteří byli v rizikovém kontaktu s některým z nemocných, jsou v karanténě. Jejich přesný počet zatím hygienici nezveřejnili. "Seznamy se stále doplňují a aktualizují. Předpokládám, že kompletní údaje bychom mohli mít k dispozici začátkem týdne," uvedla Vendula Ševčíková z Krajské hygienické stanice ve Zlíně (KHS ZK).

Pokračuje podle ní také testování vytipovaných obyvatel obce. "Určitě půjde o desítky lidí. KHS ZK pouze za včerejšek (sobotu) v rámci celého Zlínského kraje indikovala 80 osob k odběrům, předchozího dne to bylo 177 osob. Na výsledky odběrů stále čekáme," řekla Ševčíková.

Mimořádná opatření přijali hygienici ve Vlčnově kvůli nárůstu počtu nakažených a k zamezení dalšího šíření onemocnění. Opatření platí na území obce se zhruba 3000 obyvateli až do odvolání. Lidé by měli roušky nosit také venku, a to v případě, že není možné dodržet rozestup 1,5 metru.

Součástí nařízení je dále zákaz návštěv v zařízeních sociálních služeb. Hygienici vyzvali majitele obchodů, zdravotních a sociálních zařízení a dalších běžně přístupných vnitřních prostor, aby je průběžně dezinfikovali.

Krajská hygienická stanice nadále zjišťuje, z jakého zdroje se covid-19 do obce rozšířil.

autor: Michal Sladký | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související