Někteří pravidelní dárci krve nemůžou kvůli dovoleným v zahraničí na odběry.

17. červenec 2020 11:00
Darování krve - KNTB

Nemocnice ale v letních měsících potřebují krve více, proto hledají nové dobrovolníky.

Kvůli letním dovoleným v zahraničí nebo vyššímu výskytu klíšťat nemůžou o prázdninách někteří lidé darovat krev. Nemocnice ale třeba kvůli častějším letním úrazům potřebují vyšší zásoby. Proto vítají i prvodárce. A co všechno darování krve obnáší, si jako prvodárkyně vyzkoušela v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně i naše reportérka Veronika Žeravová.

„Teď si zatáhneme ručku….Měla jste dost tekutin?“

Ptá se zdravotní sestra Anna Pekárková a dává mi do ruky malý plyšový balónek, jeho mačkáním budu pomáhat, aby krev rychleji tekla do přístroje.

„A teď už můžete pumpovat a to je celé. V tuto chvíli už probíhá ten odběr.“

Vše připomíná běžný odběr jako u praktického lékaře. Ani vpich jehlou do žíly nebyl bolestivý.

Anna Pekárková popisuje, co se děje při odběru „Ta váha se pořád hýbe, aby se krev proměňovala. Občas se zastaví a změří hodnoty.“

Po zhruba čtyřech minutách je hotovo a přístroj ukazuje, že potřebná dávka, asi půl litru krve je odebraná.

„Teď si sednete před okýnko, vezmete si ten džus a tatranku, v klidu si to tady snězte, tak deset patnáct minut, nikam nespěchejte.“

Zatímco po odběru čekám před ordinací, potkávám další dobrovolníky. Martin Karlík ze Zlína ani neví, po kolikáté na odběrech je, prý už to bude zhruba po třicáté. Ptám se ho taky na to, proč chodí krev darovat.

„Abych pomáhal“ Martin Karlík se smíchem dodává, že taky proto, že dostane v práci volno. „A hlavně pomůžu někomu, kdo to potřebuje. Už ani nevolám, rovnou přijdu a buď krev vezmou nebo nevezmou. Ale vždycky vezmou.“

Darování krve

Více krve je teď v nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně potřeba taky proto, že některá oddělení dělají operace, které byly kvůli koronaviru zrušené. Někteří pravidelní dárci nemůžou přijít kvůli dovoleným v zahraničí.

„V létě jsou specifika ta, že hodně dárců odjíždí na dovolené nebo jsou mimo domov. Musíme respektovat to, že mívají častěji přisáté klíště nebo můžou mít nějaké virózy. V tomto smyslu jsou někteří dočasně vyřazení z dárcovství a tím pádem jsou pro nás v daný moment nedostupní“ popisuje primářka hematologicko- transfuzního oddělení Jana Pelková.

Darovat krev může každý zdravý člověk ve věku od 18 do 60 let. Aktuální stav krve najdou lidé na internetových stánkách nemocnice.

autoři: Veronika Žeravová , Ondřej Strachota | zdroj: Český rozhlas Zlín
Spustit audio