Oprava nebezpečné křižovatky ve Stříteži nad Bečvou vázne kvůli sporu o zdroj pitné vody

6. srpen 2020 11:13

Řidiče už dlouho trápí kolony u křižovatky ve Stříteži nad Bečvou. Odbočování je tady jen pro ty zkušené a trpělivé. Silničáři se rozhodli pro přestavbu tohoto nebezpečného místa, výstavbu ale brzdí problém s místním zdrojem pitné vody.

Na křižovatce ve Stříteži nad Bečvou se každý rok stane několik nehod, často i smrtelných. Ze směru od Stříteže je špatný rozhled, řidiči navíc na hlavní cestě nedodržují sníženou rychlost, která je 70 kilometrů za hodinu. Řešením by byla přestavba, při které by se silnice rozšířila a přidaly by se odbočovací pruhy nebo semafory.

Krajští silničáři by rádi křižovatku upravili co nejdříve. Nemůžou se ale dohodnout s provozovatelem zdroje pitné vody. Křižovatka by totiž nově zasahovala do ochranného pásma.

Místní obecní vodní zdroj má 200 metrů široké ochranné pásmo, které by se po přestavbě  muselo o 40 metrů zúžit. S tím však nesouhlasí provozovatel zdroje Ladislav Trčka , protože by to podle něho mohlo vodu ohrozit. Opírá se přitom o posudek, který předložil vodohospodářskému úřadu ve Valašském Meziříčí. Právě ten o zúžení ochranného pásma rozhoduje.

I starosta obce Tomáš Plíska povrdil, že má o vodu strach. Křižovatka je ale podle něj stejně tak důležitá. Svůj posudek, který úpravu křižovatky připouští, už mají taky silničáři. Podle ředitele zlínské pobočky ŘSD Karla Chudárka navíc úpravou křižovatky zlepší odtokové poměry.

Když se teď stane na křižovatce nehoda a dojde k úniku ropných látek, může to podle něj vodní zdroje zasáhnout daleko více, než když ji silničáři předělají. Nicméně, celý spor je teď v rukou meziříčských úředníků, kterří na základě posudků rozhodnou, zda se křižovatka stavět bude nebo ne.

Přestavba měla začít původně letos a siničáři na ni měli v rozpočtu vyčleněné peníze. Jestli je budou mít v případě průtahů třeba za dva roky, je podle vedení ŘSD nejisté.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související