Okresní soud v Uherském Hradišti za poslední čtyři měsíce řešil 23 případů týkajících se nelegální migrace, převaděčům hrozí až osm let

5. říjen 2023 17:58

Česko od středy 4. října opět zavedlo kontroly na hranicích se Slovenskem. Podle představitelů vlády je hlavním důvodem rostoucí počet nelegálních migrantů. Daří se zadržovat i jejich převaděče a jaké tresty je čekají?

Co se týká počtu uprchlíků přecházejících slovensko-české hranice, ve druhé polovině roku se jejich příliv zvýšil. Jak potvrdil mluvčí okresního soudu v Uherském Hradišti Michal Tománek, zatímco během prvních pěti měsíců neřešil hradišťský soud jediný případ zadržených převaděčů, od konce května do dnešních dnů měli už třiadvacet případů.

Většinou se jednalo o převážení nelegálních migrantů v osobních autech, v poslední době se ale objevily i dodávky či nákladní vozidla, ve kterých byly i desítky migrantů. Dohromady jich byla asi stovka – v drtivé většině se jednalo o Syřany, objevili se ale i uprchlíci z Indie nebo Jižního Súdánu. Tománek také uvedl, že momentálně je případů převaděčství víc než v minulém roce, kdy byl velký příliv migrantů po začátku války na Ukrajině.

Je zajímavé, že ve Zlíně a Vsetíně řeší pouze zlomek případů co v Uherském Hradišti. Konkrétně na Zlínsku to letos prozatím byly tři a na Vsetínsku pouze jeden případ. Místopředseda tamního soudu Aleš Matura uvedl, že je to pravděpodobně dáno tím, že v letošním roce doposud nebyla hranice střežena tak jako vloni, když kontroly zatím neprobíhaly systematicky, ale pouze namátkově. Občas sice byly na Vsetínsku zachyceny skupiny migrantů, ale bez převaděče, takže se nejednalo o trestný čin a k soudu se tím pádem taková věc nedostane. Podle hradišťského soudce Michala Tománka může být důvodem i to, že cesta přes silniční tahy na Uherskohradišťsku je pro převaděče, kteří neznají místní podmínky, lépe dostupná, takže se jich tudy vydává větší počet.

Jaké tresty jsou převaděčům ukládány?

Drtivá většina kauz je projednávána v takzvaném zkráceném řízení. V těchto případech soudy viníkům ukládají podmíněné tresty, může jim být zabaveno vozidlo, které bylo užité ke spáchání trestného činu, případně další věci jako mobilní telefony nebo finanční hotovost.

Pachatelé ze zahraničí jsou pak vyhoštění z České republiky nejčastěji na tři roky. To se děje v případech, kdy pachatelé převáželi uprchlíky v osobních vozech. Pokud je ale větší počet migrantů vměstnán například do nákladních prostorů dodávek – bere se to tak, že jsou tyto osoby vystaveny nelidskému a ponižujícímu zacházení, což je přitěžující okolnost. Tito převaděči jsou pak stíhání vazebně a hrozí jim až osm let za mřížemi.

Kontroly na česko-slovenských hranicích

Na hranicích se Slovenskem policisté od půlnoci ze 3. na 4. října 2023 provádí kvůli rostoucímu počtu nelegálních migrantů namátkové kontroly, které by prozatím měly trvat do 13. října. Zatímco doposud prováděli tyto kontroly na vytipovaných přechodech, nyní budou plošnější a intenzivnější.

Už během prvních hodin na hraničním přechodu Šance u Jablunkova zadrželi dodávku s migranty, ve které bylo 16 mužů a 3 děti. Řidič ale utekl a policisté po něm pátrají. 

Starostové příhraničních obcí tuto akci jednoznačně vítají. Obyvatelé se podle nich cítí bezpečněji.

Spustit audio

Související