Města a obce, které se přidaly ke společnému nákupu energií, nakoupily až o třetinu levněji

27. září 2023 11:44

Obcím a městům ve Zlínském kraji, které se spojily kvůli nákupu plynu a elektřiny na komoditní burze v Kladně, se jejich iniciativa vyplatila. Podle zástupců samospráv totiž nakoupily energie až o třetinu levněji, než kdyby se je snažily získat samostatně.

Nápad na společné nákupy vznikl před lety právě ve Zlínském kraji. Letos byl počet účastníků, kteří se kvůli nákupu energií spojili, rekordní – o dodávky společně soutěžilo 179 měst a obcí z celé České republiky. Samosprávy vsadily na to, že tak vysoký počet odběratelů energií bude pro dodavatele zajímavý a nabízené ceny budou výhodnější. To se potvrdilo.

Vysoutěžená cena plynu je necelých 1 500 korun za megawatthodinu, elektřiny přes tři a půl tisíce korun za megawatthodinu. Města a vesnice, které by kvůli své malé spotřebě na tak výhodné ceny nedosáhly, budou mít díky společnému nákupu na rok 2024 lepší ceny, výhodou je i větší jistota dodávek.

Do akce, ke které vyzvalo Sdružení místních samospráv , se zapojily jak obce, tak města a městské části. Ze Zlínského kraje to byly například Vizovice, Uherský Ostroh, Tučapy nebo Nedachlebice.

Sdružení místních samospráv není ve Zlínském kraji jediné, kdo hromadný nákup energií organizuje. Několik let už takto kvůli lepší ceně nakupuje i Vsetín a šestnáct okolních obcí. I toto sdružení už energie na burze na rok 2024 nakoupilo.

Spustit audio

Související