Nemocnici ve Valašském Meziříčí bude i nadále provozovat skupina Agel

18. září 2023 11:30

Zastupitelé ve Valašském Meziříčí 18. září 2023 vybrali a schválili společnost, která bude dalších 35 let provozovat místní nemocnici. Tu spádově využívá až 80 tisíc lidí.

Majitelem nemocničního areálu ve Valašském Meziříčí je město. Nemocnici se třemi stovkami lůžek měla od roku 2004 do konce letošního roku pronajatou skupina Agel. Zatupitelé tedy letos museli rozhodnout o jejím budoucím provozovateli.

Tím se stal opět Agel, který byl jediným zájemcem o další pronájem. Zůstává tak v nájmu dalších 35 let, kdy bude mít povinnost zachovat rozsah zdravotní péče a do šesti let od uzavření smlouvy musí také vybudovat za 200 milionů pavilon následné péče s kapacitou minimálně 30 lůžek. Každý rok bude muset platit takzvané pachtovné, které stanovili zastupitelé na bezmála 10 milionů korun.

Nemocnice ve Valašském Meziříčí je pronajata formou pachtu. Od klasického pronájmu se liší tím, že pachtýř může danou věc nejen užívat, ale může z ní čerpat i zisk. Vítěz pachtu se navíc zavazuje k investicím do majetku, který mu nepatří a nikdy patřit nebude.

V České republice AGEL provozuje 14 nemocnic, síť poliklinik, síť lékáren, laboratoří, distribuční společnosti a další specializovaná zdravotnická zařízení. Od roku 2006 působí AGEL také na Slovensku.

Spustit audio

Související