Záchrana pro vesnické obchody. Šedesát prodejen Enapo má nové majitele, část se znovu otevře už příští týden

Téměř polovina prodejen Enapo má nového majitele. Za 45 milionů korun je koupila společnost COOP HB. 

Šedesát obchodů Enapo, které dosud provozovala zkrachovaná firma Rosa Market, má nového majitele. Odkoupila je společnost COOP HB. Obchod za 45 milionů korun tento týden odsouhlasil Krajský soud v Brně. Část těchto obchodů je na Zlínsku, Kroměřížsku i na jihu Moravy. Přečtěte si odpovědi na důležité otázky. 

Proč na prodej velké části obchodů bývalý provozovatel Rosa Market tolik spěchal?

Protože mu výrazně klesají tržby a společnost už není schopná platit všechny své pohledávky. Obchodům navíc ve velkém ubývají zákazníci a nabídka v nich je dost omezená - společnost Rosa Market, která dluží věřitelům téměř půl miliardy korun, totiž nemá peníze na nákup nového zboží. I proto byl podle insolvenčního správce Dominika Harta obchod nestandartně rychlý, došlo k němu ještě před jednáním věřitelského výboru. A podle Harta byl hromadný prodej šedesáti nejrentabilnějších prodejen v tuto chvíli to nejlepší, co mohla společnost udělat. Jinak totiž hrozilo, že by se obchody musely úplně zavřít a o práci by podle Harta mohlo přijít až 800 zaměstnanců. A problém by to byl i pro samotné zákazníky - velká část těchto obchodů je totiž na vesnicích nebo menších městech kde místní jinou alternativu nákupu nemají.

Co tedy teď s těmi odkoupenými obchody bude?

Potraviny v nich budou prodávat noví provozovatelé. Jak už bylo řečeno, odkoupená šedesátka prodejen představuje asi polovinu ze všech obchodů Enapo. Přestože ji získala společnost COOP HB, podle jejího předsedy představenstva Vladimíra Stehna si ponechá jen třetinu z nich a otevřít je plánuje příští týden. Jedná se o prodejny hlavně na Zlínsku, Kroměřížsku, Brněnsku nebo ve středních Čechách. Ve Zlínském kraji to jsou třeba prodejny v Lukově, Všemině, Březnici nebo zlínské Štípě. V tuto chvíli se pracuje na inventurách, většina obchodů by se měla otevřít v úterý 3. října.

A ty zbylé prodejny?

39 prodejen už firma COOP HB předala dalším družstvům COOP v Hodoníně, Uherském Ostrohu a také Mikulově. Na začátku října tak mikulovský Coop otevře prodejnu v Břeclavi. Deset obchodů převzala společnost Flosman, která provozuje obchody s potravinami s názvem Flop. Zástupci společnosti Flosman zatím termín znovuotevření obchodů neupřesnili.

Provozovatel obchodů Enapo, kroměřížská společnost Rosa Market, dluží přes 450 milionů korun. Před vyhlášením úpadku provozovala 129 prodejen po celé republice. Některé z nich v létě převzaly samotné obce nebo lokální prodejci.

Spustit audio

Související