Pohledávky do insolvenčního řízení se společností provozující obchody Enapo přihlásilo téměř pět stovek věřitelů

30. srpen 2023 16:24

Do insolvenčního řízení s kroměřížskou společností Rosa Market se přihlásilo přes 470 věřitelů. Firma jim dluží stovky milionů.

28. srpna 2023 skončila lhůta, do které se mohli věřitelé společnosti Rosa Market přihlásit o své pohledávky. Společnost, která provozuje obchody s potravinami Enapo, jim podle insolvenčního rejstříku dluží 350 milionů korun.

Významnou část tvoří velké potravinářské firmy, kterým Rosa Market dluží nejvíce - jde  například o firmu Orkla, která přihlásila pohledávky za více jak 17 milionů korun, ale třeba i Kofolu, Mattoni, Nestlé nebo Olmu. Na seznamu věřitelů je ale i několik menších lokálních firem, ale třeba i měst a obcí ze Zlínského kraje, které společnosti pronajímaly nebo stále ještě pronajímají své prostory.

Nyní bude následovat přezkoumání pohledávek a jejich oprávněnosti. To soud nařídil na polovinu listopadu. Potom věřitelský výbor rozhodne, jakým způsobem bude úpadek společnosti dále řešit, jestli reorganizací firmy, nebo konkurzem.

Už teď vedení společnosti Rosa Market rozhodlo o tom, že část prodejen zavře, případně nabídne jiným majitelům. Některé obchody Enapo ve Zlínském kraji už noví provozovatelé převzali, jinde ještě hledají. Společnost Rosa Market zároveň vypsala výběrové řízení na prodej další části svých prodejen. Zájem o některé z nich projevila třeba společnost Coop HB. Výsledky tendru by měly být známy v září.

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Českého rozhlasu Zlín Leona Nevařilová.

Spustit audio

Související