Od Zlína do Napajedel řidiči pojedou po dálnici už bez omezení, otevírá se i nová okružní křižovatka v Napajedlích

2. listopad 2021 16:00

Ve čtvrtek 4. listopadu silničáři zprovoznili v režimu takzvaného předčasného užívání další část dálnice D55, a to v úseku od Zlína po novou okružní křižovatku v Napajedlích. Právě tato část dálnice je také součástí jihovýchodního obchvatu Otrokovic.

Čtěte také

Od 4. listopadu 2021 je plně průjezdný jihovýchodní obchvat Otrokovic od Zlína po Napajedla. Od konce letošního června řidiči obchvat sice využívají, jezdilo se tu ale pouze jedním pásem dálnice rychlostí omezenou na 80 km/hod. Nyní je tento úsek dálnice D55 zprovozněn v obou pruzích bez omezení rychlosti. Úsek by měl být do konce letošního roku bez dálničního poplatku, o výjimce na rok příští bude město jednat. 

Ve stejném termínu Ředitelství silnic a dálnic otevřelo také novou okružní křižovatku v Napajedlích, která propojuje dálnici se silnicí I/55. Z této křižovatky ale zatím nebude možné odbočit do Napajedel. „Silnici III/49724, ulici Dr. Beneše, zprovozníme 10. prosince,“ uvedl provozně–technický náměstek Ředitelství silnic a dálnic Zlínského kraje Radek Berecka.

Navazující úseky D55

Čtěte také

Ve výstavbě je úsek dálnice mezi Babicemi a Starým Městem na Uherskohradišťsku a Starým Městem a Moravským Pískem na Hodonínsku. S jejich dokončením počítají silničáři v roce 2024.

Příští rok by podle generálního ředitele ŘSD Radka Mátla měla začít výstavba úseku mezi Moravským Pískem a Bzencem na Hodonínsku a take část z Napajedel do Babic.

Až do konce října 2026 prodloužilo Ministerstvo životního prostředí svoje souhlasné stanovisko se stavbou úseku dálnice D55 z Napajedel na Zlínsku do Babic na Uherskohradišťsku. Původní souhlas byl přitom vydán už v roce 2005. Podle rozhodnutí ministerstva se od té doby nijak výrazně nezměnily podmínky pro hluk a emise z dálnice, proto je možné povolení prodloužit. Úsek z Napajedel do Babic bude u obce Spytihněv vedený zářezem pod úrovní okolního terénu, nikoli po dříve plánované estakádě. Stavba by měla být hotová v roce 2026.

Po kompletní dostavbě by měla dálnice D55 v budoucnu propojit střední, jihovýchodní a jižní Moravu. Dlouhá bude zhruba 100 kilometrů a u Břeclavi se napojí na dálnici D2.

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související