Den D pro dopravu v Otrokovicích konečně nastal, silničáři otevřeli jihovýchodní obchvat

29. červen 2021 13:41
Zprávy ze Zlínska

Obchvat Otrokovic je kompletní. Silničáři otevřeli jeho druhou, konkrétně jihovýchodní část. Ta úplně odvede tranzitní dopravu, která doposud stále musela projíždět okrajem města. Uleví se tak především obyvatelům místní části Kvítkovic. Komunikace bude zprovozněna prozatím pouze v polovičním profilu.

Jihovýchodní obchvat Otrokovic, který velmi výrazně uleví přetížené dopravě v centru města, bude slavnostně zprovozněn v úterý 29. června. Tato stavba v délce 3,140 kilometru, navazující na již realizovaný severovýchodní obchvat Otrokovic, je součástí připravovaného tahu dálnice D55, která po svém dokončení umožní komfortní dopravní spojení Olomouce a Břeclavi. Objednatelem stavby za více než 700 milionů korun (bez DPH) bylo Ředitelství silnic a dálnic ČR, zhotovitelem pak firma Eurovia CS, a.s.

„Jsem velmi rád, že se jihovýchodní ochvat Otrokovic podařilo oproti původnímu předpokladu zprovoznit o tři měsíce dříve, byť zde zatím provoz bude veden pouze v polovičním profilu, konkrétně v pravém jízdním pásu. I to však znatelně uleví dopravní zátěži na silnici I/55, která v rámci republikové silniční sítě dlouhodobě patří k těm vůbec největším,“ uvedl náměstek hejtmana Zlínského kraje Radek Doležel, zodpovědný za oblast dopravy.

Oprav silnic se dočkají i Napajedla

Otevření dálnice může komplikovat dopravu v okolí. Silničáři spolu s otevřením úseku uzavřeli silnici I/55 mezi Napajedly a Kvítkovicemi. Současně se tu objevilo nové označení objížděk. 

Mapa objížděk v okolí Otrokovic - červen až listopad 2021

Během stavby jihovýchodního obchvatu Otrokovic byla výrazně zatěžovaná, a tím pádem i poškozena vozovka v ulici Dr. Beneše v Napajedlích, po níž se převážel stavební materiál a která je ve vlastnictví Zlínského kraje.

„Při rozpočtování stavby obchvatu se na tuto skutečnost nemyslelo, ale s ministrem dopravy se nám podařilo vyjednat, že nám stát prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury pošle na opravu poškozené silnice 18 milionů korun. S opravou úseku dlouhého 529 metrů chceme začít již letos v srpnu, celkové náklady dosáhnou téměř 22 milionů korun,“ sdělil náměstek Radek Doležel.

autoři: Roman Verner , Růžena Vorlová | zdroj: Krajský úřad Zlínského kraje
Spustit audio

Související