Od malička jsem žil sportem, jen jsem váhal mezi hokejem a fotbalem, říká legendární fotbalista Zdeněk Nehoda

9. květen 2022

9. května 2022 slaví legendární fotbalista Zdeněk Nehoda 70. narozeniny a udělal si čas i na rozhovor pro Český rozhlas Zlín.

Zdeněk Nehoda je mistrem Evropy a taky trojnásobným československým šampionem s Duklou Praha. Rodák z Hulína Zdeněk Nehoda se k velkému fotbalu odrazil při angažmá v tehdejším Gottwaldově. Od roku 1978 je členem Klubu ligových kanonýrů. Dvakrát také získal ocenění Fotbalista roku Československa a stal se nejlepším střelcem první ligy.

9. května oslavil tento legendární fotbalista 70. narozeniny a udělal si čas i na rozhovor pro Český rozhlas Zlín.

„Já jsem žil s babičkou, která mi nechávala volnost. Takže já jsem měl školu na druhé koleji a prakticky od rána do večera jsem jenom sportoval. Dělal jsem všechno možné. Uměl jsem dobře plavat, běhat, skákat, hrál jsem hokej na dobré úrovni. Takže jsem žil sportem a vždycky mým snem bylo, abych se dokázal dostat do reprezentace. Jen jsem tehdy nebyl rozhodnutý, jestli v hokeji nebo ve fotbale,“ odpovídáZdeněk Nehoda na otázku, jestli si jako malý kluk někdy představoval, že by byl mistrem Evropy.

Zdeněk Nehoda během fotbalové kariéry vystudoval vysokou školu, konkrétně právnickou fakultu.  Nyní je už více jak třicet let fotbalovým agentem, se syny Michalem a Davidem má agenturu, která zastupuje 140 hráčů, třeba reprezentanty Tomáše Vaclíka, Michala Sadílka nebo Václava Černého.

Měli to v době jeho vrcholové kariéry fotbalisté ve srovnání s dnešními fotbalovými nadějemi těžší nebo lehčí? Co je v práci agenta největší potíž? Chodí na zápasy české ligy? Komu fandí? To vše se dozvíte v rozhovoru se Zdeňkem Nehodou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.