Ochránci přírody v posledním měsíci měřili čistotu vody v několika tocích u Valašského Meziříčí a Vsetína.

20. listopad 2005

Přední olomoucký hydrobiolog Miloš Holzer v řadě potoků a říček narazil na vymírání drobných organismů. Proto ekologové podávají na místní úřady podněty k nápravě.

Koncem týdne přišly výsledky potoka Zhrádek u Valašského Meziříčí. Také tam je podle jednatele Českého svazu ochránců přírody Milana Orálka stav alarmující. Jak upřesnil, na vině může být stará skládka, nebo místní obyvatelé: "V kontrolních vrtech byla zjištěna nekvalitní voda. Využili jsme tedy přítomnosti významného hydrobiologa a nechali udělat průzkum vody v potoku Zhrádek, který teče v těsné blízkosti městské skládky. Odběr jsme srovnali s jarním a zjistili jsme, že potok je pod skládkou znečištěný."

"Nemusí to být ovšem jen skládkou. Je tam totiž několik roztroušených stavení. Odbor životního prostředí by měl teď zkontrolovat, v jakém stavu mají jejich obyvatelé své septiky nebo jímky. Například při letním odběru vody z potoku Videčka voda páchla a byla tak znečištěna, že připomínala žumpu. Někdo z domů u potoka tam začal totiž právě vypouštět svůj septik. Některým lidem z těchto stavení se tak podaří život v potoce zcela zlikvidovat," postěžoval si Milan Orálek.

Upozornil také na některé vzácné živočichy, kteří v potoce žili: "Při odběru vody podle výskytu nezmarů, ploštěnek, blešivců jepic, pošvatek či chrostíků zjišťujeme pouhým okem nebo pod lupou, jaký život v potoce je. Podle toho se dá vyvodit, jestli ten potok začíná být mrtvý nebo je nějakým způsobem znečištěný. Ten průzkum jsme sice iniciovali my, ale samospráva jej uvítala. Výsledky jsme předali místostarostce města, aby odbor životního prostředí přijal nějaké zásadní kroky," řekl nám závěrem jednatel Českého svazu ochránců přírody Milan Orálek.

autor: rv
Spustit audio