Novým olomouckým arcibiskupem je rodák ze Strání na Uherskobrodsku Josef Nuzík

9. únor 2024 14:05

Papež František jmenoval novým olomouckým arcibiskupem Josefa Nuzíka, administrátora olomoucké arcidiecéze. Místo metropolity moravského bylo uvolněné od poloviny roku 2022 po odchodu Jana Graubnera, který se stal primasem českým.

Biskup Josef Nuzík pochází ze Strání na Uherskobrodsku a je mu 57 let.  Po maturitě pracoval jako soustružník v Uherském Brodě. Kněžské svěcení přijal roku 1995 a působil v Novém Jičíně. Jeho dalšími působišti byly Luhačovice, Nivnice a Štípa u Zlína, v tomto posledním období byl také děkanem vizovického děkanátu. Od roku 2005 sloužil jako vicerektor kněžského semináře v Olomouci a roku 2009 jej arcibiskup Graubner jmenoval svým generálním vikářem. V červenci roku 2017 byl jmenován pomocným biskupem olomouckým, v létě roku 2022 byl po odchodu arcibiskupa Graubnera do Prahy zvolen administrátorem arcidiecéze. 

9. února 2024 v katedrále svatého Václava v Olomouci oznámil apoštolský nuncius v Česku arcibiskup Jude Thaddeus Okolo, že je Josef Nuzík jmenován novým olomouckým arcibiskupem. Do úřadu bude uveden v sobotu 13. dubna 2024.

Spustit audio

Související