Nový vodojem i odbočovací pruhy. Stavba nové nemocnice ve Zlíně - Malenovicích získává konkrétní obrysy, bude dražší

Zhruba 55 milionů korun budou stát přidružené náklady na stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně.

Přípravný tým posunul celkově odhadovanou cenu projektu na bezmála osm miliard korun, což je o půl miliardy více proti původním plánům.

Podle Šamaje způsobil navýšení chystaný kompletní přesun stávající zlínské nemocnice, tedy nejen akutní medicíny, jak se zvažovalo původně. Nově se počítá také s přesunem léčebny dlouhodobě nemocných či rehabilitace.

Výstavba nové nemocnice ve Zlíně - Malenovicích dostala zelenou. Krajští zastupitelé schválili nákup pozemků

Krajská nemocnice ve Zlíně

Za 180 000 metrů čtverečních pozemků v Malenovicích by měl kraj dát asi 300 milionů korun.

Další náklady se týkají především přesunů a budování sítí, vysvětlil koordinátor Martin Šamaj.

„Nemocnice musí být napojena ze dvou samostatných vodovodních řádů. Dohodli jsme se proto na vybudování nového vodojemu,“ uvedl Šamaj.

Plánovaná stavba nové krajské nemocnice ve Zlíně Malenovicích významně zasáhne i do hromadné dopravy. Autoři projektu počítají s větším počtem spojů nebo nasazením hybridních trolejbusů.

Na hlavní spojnici mezi Zlínem a Otrokovicemi budou nově také odbočovací pruhy. 

Podle koordinátora projektu Martina Šamaje to udrží bezpečnost provozu na čtyřproudé komunikaci mezi Zlínem a Otrokovicemi.

Nákup zdravotnického vybavení pro novou nemocnici by měl stát 810 milionů korun, vybavení za více než 400 milionů korun se přesune ze stávajícího areálu. Po schválení výstavby nemocnice by se podle Šamaje již do stávajícího areálu nekupovaly nové velké technologie, aby byl přesun snazší. Zdravotnickou techniku a hardwarové vybavení za asi 120 milionů korun bude hradit nemocnice.

Nemocnice podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) mohla být hotová za šest let, zatímco postupná rekonstrukce současného nemocničního areálu by stála téměř deset miliard a trvala by 12 let.

autor: rv
Spustit audio

Související