Nemocniční „turné“ hejtmana pokračuje. Novou krajskou nemocnici představí ve Valašském Meziříčí

8. březen 2019 16:56

Po čtyřech prezentacích nové Baťovy nemocnice Jiří Čunek míří s plány krajské nemocnice do Valašského Meziříčí

Po prezentaci plánů na výstavbu nové krajské Baťovy nemocnice ve všech okresních městech Zlínského kraje, míří nyní hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek z KDU-ČSL s prezentací nového nemocničního komplexu do Valašského Meziříčí. "Ve středu v 16:00 ve Valašském Meziříčí je v plánu debata s občany o záměru výstavby nové krajské nemocnice ve Zlíně – v restauraci Tucan Café, náměstí 5/3," uvedla pro Český rozhlas Zlín Helena Mráčková z oddělení vnějších vztahů a komunikace Krajského úřadu Zlínského kraje.

Hejtman Jiří Čunek již v uplynulých týdnech absolvoval podobné diskuze jednak se zdravotnickým personálem i veřejností ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně i Kroměříži. V posledním jmenovaném městě byla diskuze nejvypjatější. A trvala také nejdéle. 

Starosta Kroměříže Jaroslav Němec (Nezávislí) tehdy řekl, že občané Kroměřížska potřebují garance, písemný protokol krajského zastupitelstva, že nebude omezena lékařská péče v regionu. "Toho jsme se nedočkali," uvedl Němec.

Podle vedení kraje se ale rušení oddělení nechystá. Ve třech nemocnicích kraje v Kroměříži, Uherském Hradišti i Vsetíně zůstane i v případě vybudování nové nemocnice ve Zlíně péče zachovaná, řekl Čunek.

Podle něj se ještě vytváří model, jak se vznik nové nemocnice dotkne nemocnic v okresech. "Nebude to příliš velká změna. Obavy o rušení jsou liché, evidentně se zvyšuje počet pacientů a demografická křivka předpokládá, že pacientů bude více," uvedl.

Do zlínské nemocnice by se měla soustředit náročnější péče i běžné zákroky, ale u pacientů s komplikacemi, kterých přibývá. "Chceme zabezpečit, aby lékaři z okresních nemocnic mohli jít do krajské operovat, jít za svým pacientem. Nepředpokládáme snížení počtu personálu v okresních nemocnicích," uvedl.

Zánik nemocnic v okresech se neplánuje ani podle Martina Šamaje z přípravného výboru Nové krajské Baťovy nemocnice.

V Kroměříži zůstane porodnice, chirurgie, interna či dialýza, připravuje se magnetická rezonance. řekl. "Jeden z projektů, které kraj připravuje, je rekonstrukce operačních sálů," uvedl Šamaj.

Diskuzi ve Valašském Meziříčí, stejně jako ty předchozí, budeme pro vás sledovat.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související