Opatrný primátor. Rozhodování o nové nemocnici je hodně rychlé, s lidmi v Malenovicích musí jednat kraj

26. únor 2019

Společné jednání města a kraje o pozemcích pro novou nemocnici v Malenovicích a jejich výměně za půdu pod stávajícím zdravotnickým zařízením bude příští týden.

Jaký postoj zaujímá město Zlín k výstavbě nové krajské nemocnice ve Zlíně - Malenovicích? Co konkrétně může radnice ovlivnit? A co se stane se stávajícím nemocničním areálem?  Na to v pořadu Co vy na to? Odpovídal primátor města Zlína Jiří Korec z hnutí ANO.

Je to velmi odvážně, ale racionální řešení, říká architekt projektující novou miliardovou nemocnici ve Zlíně

Vizualizace nové nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

Architekt Miroslav Pospíšil uvedl, že stavba nového zdravotnického bloku ve Zlíně nemá v Česku obdobu.

Podle něj je nová nemocnice vzhledem k současnému stavu Krajské nemocnice Tomáše Bati potřeba. „Selský rozum říká, že výhodnější stavět na zelené louce než opravovat staré budovy. Je to ale rozhodnutí kraje, my chceme být aktivní. Ale zároveň nechceme vše uspěchat,“ uvedl Korec.

Podle něj z pohledu města ještě není definitivně o lokalitě pro novou nemocnici rozhodnuto.

Zlínští zastupitelé tak třeba musí schválit změnu územního plánu, která v Malenovicích na pozemcích pro budoucí nemocnici uvolní stavbu budov vyšších než čtyři patra. A počátkem března budou radní města a kraje jednat o pozemcích. „Nejsme žádní spekulanti, chceme být seriózní partner. Chceme si porovnat jednotlivé možnosti,“ uvedl Korec.

Město se nebude zapojovat do jednání mezi krajem a částí obyvatel Malenovic, kterým se nelíbí plánovaná stavba parkovacích domů nemocnice pod jejich okny. Na setkání s obyvateli Zlína totiž hejtman Jiří Čunek uvedl, že by se do vyjednávání mělo zapojit město. „Je to nesmysl, vyjednávat musí kraj, nikoliv město,“ uvedl Korec.

Ten je zatím opatrný i v hodnocení finanční náročnosti stavby nové nemocnice. Podle něj je potřeba znát i oponentní posudek, který zpracovává Univerzita Tomáše Bati.

Korec uvedl, že je důležité i to, jaká bude dohoda na využití stávajícího areálu Baťovy nemocnice. Korec uvedl, že ve starší „baťovské“ části areálu by mohly být sociální služby jako třeba penzion pro seniory.

V další části by primátor uvítal, kdyby zůstala ambulantní péče. „Je možné, že zbytek bude určený pro bytovou výstavbu, je to ale všechno v jednání,“ dodal primátor.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio

Související