Nové jízdní řády MHD ve Valmezu se lidem nelíbily. Město je stáhlo, doprava se až na jednu linku nezmění

Jízdní řády město zveřejní na svých webových stránkách na konci příštího týdne.

Městská hromadná doprava ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku se zatím proti původním plánům příliš nezmění.

Od prosince přibude jen velká okružní linka, sdělila mluvčí valašskomeziříčské radnice Vendula Králová.

Zastupitelé města v srpnu schválili změny v systému MHD, nové jízdní řády měly začít platit od prosince. Měly zavést častější autobusové spoje do centra, více spojů na nádraží a lepší obslužnost některých částí města.

Městská hromadná doprava ve Zlíně a Otrokovicích zdarma? Je to příliš drahé, školáci ale zaplatí od září výrazně méně

MHD se ve Zlíně a Otrokovicích

Juniorpas bude stát na jeden školní rok pro všechna pásma 330 korun. Netýká se to ale středoškoláků.

"Jakmile jsme zveřejnili nové jízdní řády MHD platné od prosince 2018, začaly přicházet desítky podnětů a proseb o úpravu a doplnění převážně školních spojů a spojů, které využívají zaměstnanci velkých místních firem. Rozhodli jsme se tedy vyslyšet jejich prosby a zatáhnout takzvaně za ruční brzdu," uvedl starosta Robert Stržínek (ANO). "

Město s více než 22 000 obyvateli zadalo optimalizaci MHD společnosti Transport Advisory. "Ta ji připravila špičkově, nicméně jsme s ní předběhli dobu. Dále z ní budeme vycházet a v prvním kroku zavedeme navrženou okružní linku. Ta bude oproti původnímu plánu obousměrná. Trasa je naplánovaná od nemocnice přes kasárna, kam dosud autobusy nezajížděly, přes koupaliště, ulici Solární, obchod Lidl, vlakové nádraží, současnou stanici MHD u Sýpky, ulici Vsetínskou a zpět k nemocnici. Linka by měla navíc jezdit tak, aby se lidé včas dopravili na vlaky mířící primárně do Vsetína a Hranic," uvedl starosta.

Jízdní řády město zveřejní na svých webových stránkách na konci příštího týdne.

Město může měnit jízdní řády každé tři měsíce, další změny tak mohou být již od března. "Do té doby máme dostatek prostoru pro užší komunikaci s předsedy osadních výborů místních části a velkými zaměstnavateli. Dále požádáme ředitele škol o hlubší analýzu, ze které zjistíme, kolik dětí využívá MHD. Poté můžeme časy v jízdních řádech upravit ještě k větší spokojenosti," uvedla místostarostka Yvona Wojaczková (ANO).

Studie optimalizace MHD poukazovala na nízkou vytíženost městské dopravy, přestože je od loňského září MHD ve městě zdarma. Špatná je podle studie zejména návaznost MHD na vlakové spoje.

Spustit audio

Související