Nová nebo opravená stará nemocnice? Politický boj o zdravotnictví ve Zlíně pokračuje

30. srpen 2019 06:08

Zlínský kraj stále neví, jestli postaví novou nemocnici na zelené louce, nebo zaplatí modernizaci stávajícího areálu.

Letos v červnu zastupitelé investiční záměr na novou nemocnici za osm miliard korun neschválil. V rozdělené koalici nezvedli ruku pro zastupitelé hnutí ANO, ani ODS nebyla jednotná.

Požadovali v souladu s opozicí vypracování reprezentativní studie na modernizaci stávajícího areálu na Havlíčkově nábřeží. Zadání takového dokumentu projedná zářijové zastupitelstvo.

Hejtman Jiří Čunek považuje studii za zbytečnou. "Další materiály zpracovávat je ztráta času a vyhazování peněz. Na druhou stranu musím však respektovat to, že jsou tady kolegové, kteří se bez toho, aby ke srovnání došlo, nerozhodnou. Zastupitelstvo se musí rozhodnout, jestli se tímto směrem vydá," uvedl Čunek.

Kraj už nechal zpracovat posudky, jež stavbu nemocnice podporují. Opoziční zastupitelé za Svobodné a Soukromníky však zveřejnili posudky, podle nichž je výhodnější rekonstrukce současného areálu.

Navrhovaná studie by měla obsahovat návrh na odstranění nevyhovujících budov a jejich nahrazení novými, rozpis stavebních prací i jejich vliv na provoz nemocnice, vyhodnocení území včetně inženýrských sítí, dopravního napojení, parkování a zajištění dalšího rozvoje. Podle Čunka by se k materiálu měla vyjádřit i lékařská rada.

Studie by měla podle odhadů stát nejméně sedm milionů, podle Čunka až 14 milionů, bude třeba zhodnotit například statiku budov. Studie na novou nemocnici stála podle hejtmana sedm milionů. Podle Čunka vypracování nové studie potrvá dlouho a o věci se nerozhodne do konce nynějšího volebního období. Podle náměstka hejtmana Jiřího Sukopa je reálné, že se rozhodnout stihne.

autor: pes
Spustit audio

Související