Sukop: Že jsem hlasoval proti nové nemocnici, žádný podraz nebyl. Koaliční partneři byli informováni dopředu

24. červen 2019

Krajské zastupitelstvo neschválilo investiční záměr stavby nové krajské nemocnice za 8 miliard korun. Koalice byla rozdělená, pro bylo jen 21 z 41 přítomných zastupitelů, proti jich bylo 8, 12 se zdrželo.

Nová nemocnice ve Zlíně - Malenovicích se prozatím stavět nebude. Minulý pátek o tom rozhodli krajští zastupitelé. Hlasování se zdrželo i několik členů koalice, ekonomický náměstek hejtmana Jiří Sukop z hnutí ANO byl dokonce proti.

Co vás k tomu vedlo?

To, že se všichni zastupitelé hnutí ANO zdrželi, bylo zřejmé, a bylo to avizováno dopředu. Není to tak, že by to bylo na poslední chvíli. Prostě bylo řečeno, že se rozhodneme v průběhu toho týdne na základě nějakých dodaných materiálů. A už ve středu, pokud mám správné informace, byli koaliční partneři o tomto našem rozhodnutí informováni. Proč jsme nepodpořili tento návrh je zřejmé z té dlouhodobé geneze. My přece nejsme proti tomu, aby se nemocnice v Malenovicích vystavěla, přece jen říkáme, že by měla být vypracována alternativní varianta, a tyto dvě srovnány, a teprve potom by mělo dojít k rozhodnutí. To je číslo jedna. Číslo dva je potom ekonomika. Jestliže jsme chvíli před tím, než hlasujeme o tak finančně náročném projektu, jako zastupitelé schválili obrovské mandatorní výdaje na deset let dopředu na veřejnou dopravu, které prostě budeme muset vydat, a hned poté chceme schválit takovýto velký projekt, tak mě to hlava nebere a s péčí řádného hospodáře pro to být nemohu. Ale otázka také zněla, proč já jsem byl jako jediný proti. Já jsem tím vyjádřil svůj postoj k tomu způsobu usnesení. To neříká jasné ne nemocnici v Malenovicích, to je ne to mu, jak byl ten investiční záměr zpracován, a jak bylo navrženo usnesení. Proto to moje – ne.

Dříve jste uvedl, že vám vadí finanční stránka věci. Konkrétně souběh investice do nové nemocnice a razantní navýšení peněz na dopravu. Hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL slíbil výdaje na dopravu omezit, proč vás to tedy nepřesvědčilo?

Pan hejtman řekl, že se náklady na dopravu omezí, že to slíbil. No, on to až tak úplně neslíbil, protože celou tu zakázku zastavil ÚHOS pro formální pochybení, takže toto je svým způsobem logický krok. A proč mně to nepřesvědčilo? Protože tato slova nebyla reálně promítnuta do toho investičního záměru. Návrh usnesení o investičním záměru byl pořád stejný.

Sledovali jsme on-line: krajští zastupitelé dnes neschválili projekt nové nemocnice v Malenovicích

Zastupitelstvo Zlínského kraje

Zastupitelé Zlínského kraje neschválili stavbu nemocnice ve Zlíně za 8 miliard. Koalice byla rozdělená, pro bylo jen 21 zastupitelů z 41 přítomných. Krajské zastupitelstvo má ale 45 členů, takže pro schválení bylo zapotřebí 23 hlasů.

A co vám na tom návrhu nejvíce vadilo?

Mně na tom opravdu nejvíce vadilo, že zadlužíme kraj. A my jej nezadlužíme jen o tři miliardy, jak se mediálně povídá, my ho zadlužíme o 3,8 miliardy. Takže toto je pro mě naprosto nepřijatelné. A jestliže chceme o tomto hlasovat, a jestliže mám být pro, tak bych byl rád, kdyby ta slova o tom, že snížíme náklady do dopravy, tak o kolik a aby se promítly do toho investičního záměru.

Je tedy podle vás varianta nové nemocnice definitivně pohřbená?

Určitě ne. O tom nebylo moje hlasování. Moje hlasování bylo o tom návrhu toho usnesení.

Jak vidíte další fungování koalice? Je vůbec možné, aby dál fungovala, když mezi koaličními stranami došlo k tak zásadnímu rozporu? Lidovecký hejtman Jiří Čunek a Petr Gazdík za STAN dokonce označili vaše hlasování za podraz…

Nerad bych komentoval vyjádření svých koaličních partnerů, které učinili pod určitým dojmem z té situace – zklamání, možná rozčarování. Já už jsem dříve uvedl, že to žádný podraz nebyl. Koaliční partneři byli informováni o našem stanovisku dopředu. Nejpozději ve středu.

Pan hejtman se tvářil, že to bylo velké překvapení, že o ničem nevěděl…

Tak mu to neřekli. Ale stoprocentně pan Gazdík byl informován o tom, že hnutí ANO bude proti. A všichni, včetně pana hejtmana, věděli, že já budu proti. Nepodpořím, nebo budu proti. Všichni to věděli, tak nevím, proč je to nyní tak velké překvapení.

Vizualizace původních plánů na rekonstrukci stávající Baťovy nemocnice

Není to tak trošku přešlapování na místě? Přeci jen už se tam téměř 200 milionů proinvestovalo…

Jestli myslíte, že se vykoupily pozemky, že jsou to vyhozené peníze, tak to určitě nejsou. Pozemky nemají nožičky, aby utekly. Takže pozemky jsou vykoupeny, ještě ne všechny, a pořád je připravena půda pro to, dopracovat ten investiční záměr do té podoby, aby byl schválitelný.

Jste přesvědčený, že koalice je pevná a bude fungovat nadále v dobrém duchu?

Pokud si koaliční partneři maličko vezmou ponaučení z toho, že tímto způsobem prosazovat svoje názory, takzvaně na silu, nelze, pokud si toto uvědomí, tak já nevidím problém. Já jsem ekonom a cítím zodpovědnost za hospodaření, za finance na každý rok, na pět let – a v této chvíli na dvacet let. Když se nyní, takto rychle, skutečně bez toho, že se na tom všichni shodneme, jenom jeden druhého převálcujeme, nebo si řekneme, že si nebudeme dělat naschvály, když to odmávneme – už s tím nikdo nic neudělá. A dvacet roků budou vytékat peníze – do dopravy 10 a do nemocnice 20 a je to možná úplně zbytečné.

Co se tedy, pane Sukope, bude dít teď?

Já nedokážu přesně odhadnout, co se bude dít, ale život mne naučil tomu, že člověk, když se dostane do nějaké mezní situace, a my jsme se všichni dostali, tak by se měl na chvilku zastavit. Vydechnout, nadechnout, vydechnout, nadechnout a zvážit, co bude dál. Vyhodnotit si tu situaci a případně si promluvit se všemi partnery, kteří jsou u stolu. Ale toto není na mě, to je na panu hejtmanovi.

Začnete tedy připravovat rekonstrukci stávajícího areálu Baťovy nemocnice?

Já ze své pozice těžko mohu začít připravovat rekonstrukci. Já bych uvítal, kdyby byl vyslyšen ten náš názor, že by měl vzniknout alternativní projekt na rekonstrukci, nebo výstavbu nemocnice v původním areálu. Nemusí být tak detailně rozpracovaný, jak je v těch Malenovicích, není důvod. Jen prostě, aby bylo stejné zadání a stejné podklady. A budou dvě varianty na stole. Kolik to bude stát, co to bude znamenat, to je všechno.

Vizualizace nové Baťovy nemocnice ve Zlíně

Já osobně jsem rekonstruovala dům a mám pocit, že každá rekonstrukce je v konečném důsledku dražší, a ne o málo, než postavit novostavbu. Jak to vidíte vy, jako ekonom?

Určitě máte pravdu. Pak je otázka, jestli jste kapitálově tak dostatečně silná, že si toto můžete dovolit. Všichni se tady tváříme, že kraj na to má. No ano má, ale on se zadluží na dvacet roků. A jestli existuje představa, že nová nemocnice bude mít na splácení úvěrů ve výši asi 230 milionů ročně, když dnes má obchodní plán, který hovoří o tom, že vytvoří zisk 25 milionů, nebo 35 milionů, tak já to trošku považuji za sci-fi. Toto všechno zůstane na tom kraji. Takže potom je otázka, jestli skutečně nezvážit, co je lepší. Jestli se skutečně zadlužit, anebo zvažovat postupnou rekonstrukci.

A pokud by se rekonstruovalo, tak by to bylo podle generelu z roku 2008, nebo by se to muselo pojmout úplně nově?

Když jsem přicházel do své kanceláře úplně poprvé a potkal jsem tam členy Krajské nemocnice T. Bati tehdy, tak jsem je pozval na kávu, protože jednání se nám protáhlo. A pan primář Gabrhelík se mě ptal, zda bych to chtěl, pokud to budeme stavět, tak podle těch původních plánů? A já jsem tehdy nevěděl. Dnes to vím. Ne. Určitě ne. Muselo by se to předělat. Ale nemusí to nutně být nic časově náročného, ani finančně náročného.

Vy máte na starosti krajské finance. Kolik by podle vás rekonstrukce nemocnice měla stát? A jak dlouho by rekonstrukce trvala?

Existují odhady nebo propočty, které provedl pan doktor Šamaj se svým týmem. Ti hovoří o tom, že by to stálo deset až dvanáct miliard, a že by to trvalo 10 až 14 let. Ale to já nevím, já nejsem stavař, to já neposuzuju.

Hejtman se vyjádřil v tom slova smyslu, že pokud se nová nemocnice stavět nebude, měly by se pozemky vykoupené pro nemocnici v Malenovicích, nabídnout zpět k odkupu původním vlastníkům. Jaký je na to váš názor?

Já nechci polemizovat s panem hejtmanem, ale já to považuji v této chvíli, za naprosto předčasnou úvahu.

A když by k tomu došlo? Byl byste pro?

Pokud by si to původní vlastníci přáli, a pokud na to mají právní nárok, proč bych měl být proti?

autoři: Andrea Kratinová , Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související