Nová mimořádná opatření v kraji. Od pondělí roušky venku při větších akcích a negativní testy v sociálních ústavech

18. září 2020 13:59

Na Zlínsku, Uherskohradišťsku a Kroměřížsku budou muset mít lidé od pondělí při hromadných akcích nad 100 lidí ve venkovních prostorech nasazenou roušku či jinou ochranu dýchacích cest.

Nově přijímaní klienti sociálních zařízení ve Zlínském kraji musí mít od pondělí negativní test na onemocnění covid-19.

Čtěte také

Na Zlínsku, Uherskohradišťsku a Kroměřížsku budou muset mít lidé od pondělí při hromadných akcích nad 100 lidí ve venkovních prostorech nasazenou roušku či jinou ochranu dýchacích cest.

Vyplývá to z nových mimořádných opatření, které dnes vydala krajská hygienická stanice se sídlem ve Zlíně.

Provozovatelé domovů pro seniory, domovů se zvláštním režimem či pro osoby se zdravotním postižením i zařízení odlehčovacích služeb v pobytové formě mohou od půlnoci z neděle na pondělí do odvolání přijímat nové klienty jen s negativním testem. Nařízení se vztahuje také na případy, kdy jsou klienti překládáni z jiného zařízení.

"Účelem tohoto mimořádného opatření je zamezení vzniku a dalšího šíření onemocnění covid-19 mezi nejvíce ohroženými skupinami obyvatel," uvedli hygienici v textu opatření. Noví klienti pobytových zařízení sociálních služeb přicházejí podle nich z běžného prostředí, kde se mohou nakazit a onemocnět covidem-19.

Povinnost nosit roušky na Zlínsku, Uherskohradišťsku a Kroměřížsku při venkovních hromadných akcích s více než sto lidmi se nevztahuje na děti do dvou let věku a lidi s duševními poruchami. Zakrývat si ústa a nos na takových akcích nemusejí ani přednášející a účinkující v hudebním, divadelním či tanečním představení, moderátoři a sportovci při tréninku či zápasu.

Hygienici k dnešnímu dni evidují od začátku pandemie 1541 případů nákazy novým typem koronaviru, z toho 787 lidí bylo vyléčeno a sedm lidí v souvislosti s onemocněním zemřelo. Aktuálně je v kraji 747 nakažených, 308 jich je na Uherskohradišťsku, 198 v okrese Zlín, 197 v okrese Kroměříž a 44 na Vsetínsku. Od minulého pátku přibylo podle hygieniků v kraji 501 nových případů nákazy.

"Nárůsty počtů nových případů evidujeme napříč celým Zlínským krajem. Za posledních 24 hodin Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně eviduje 124 nových případů onemocnění covid-19," řekla dnes Vendula Ševčíková z krajské hygienické stanice.

Jde podle ní o nejvyšší nárůst počtu nových případů za 24 hodin, které hygienici v kraji od začátku epidemie zaznamenali.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související