O roušky ze Zlína je enormní zájem. Někde jsou už vyprodané

18. září 2020 07:07

Denní nárůst případů koronaviru v Česku včera poprvé překonal tři tisíce – pozitivní test mělo 3 130 lidí. Mezi nejpostiženější místa patří Kroměřížsko a Uherskohradištsko.

Zlínská společnost Spur, která vyrábí respirátory a roušky s vrstvou nanovlákna, eviduje enormní zájem o své výrobky.

Zájem je mnohonásobně větší než před měsícem, řekl ČTK generální ředitel společnosti Tomáš Dudák.

"V tuto chvíli je největším odběratelem ministerstvo vnitra. Do konce roku je podepsaná dohoda na odběr čtyř milionů kusů respirátorů. Obecně se dá říci, že odběratelem jsou lidé, kteří preferují vyšší kvalitu," uvedl ředitel.

Firma od začátku pandemie koronaviru vyrábí roušky z nanotextilie, poté v červnu spustila novou automatizovanou linku na výrobu respirátorů třídy FFP2.

Nejvýrazněji se nyní nákaza šíří v Praze a v přilehlých středočeských okresech, ale také na Kroměřížsku, jižním Plzeňsku, Uherskohradišťsku či Chebsku. V Praze hygienici za posledních sedm dní potvrdili 191 případů v přepočtu na 100.000 obyvatel, následuje Kroměřížsko se 171 případy, víc než 150 nakažených na 100.000 obyvatel mají okresy Praha-východ, Praha-západ, Plzeň-jih a Uherské Hradiště.

Výrobní kapacita však zatím není taková, jakou firma plánovala. "Zatím se nedaří dosáhnout plánovanou kapacitu tři miliony kusů respirátorů měsíčně. Problém momentálně je nedostatek pracovníků, kteří by byli ochotní pracovat na směnný provoz. Plánujeme proto nákup dalších dvou výrobních linek," uvedl Dudák.

Pro stát dodává firma respirátory za cenu 33 korun bez DPH. Maloobchodní cena respirátorů na e-shopech je kolem 60 korun včetně DPH, cena standardních roušek je kolem 20 korun včetně DPH a roušek premium kolem 50 korun včetně DPH.

Firma vyvinula nanomateriál společně s Centrem polymerních systémů zlínské univerzity.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související