Fazolová polévka s vlašskými ořechy
Země, kde se nejvíc lidí dožívá vysokého věku, mají jedno společné – zálibu v luštěninách. Mezi základní patří fazole.
Někteří říkají, že způsobují trávicí problémy, ale právě tyto drobné nepříjemnosti, s nimiž se náš organismus musí vyrovnat, ho nakonec posilují.
V nejrůznějších kulturách se pěstuje přes tisíc odrůd fazolí. První důkazy jejich existence jsou staré asi 20 tisíc let. Do Evropy je dovezli španělští objevitelé počátkem 16. století. Ve své době fazole byly hlavním zdrojem bílkovin ve stravě. V některých místech to platí dosud.
Fazole jsou účinným omlazovacím prostředkem pro naše tělesné buňky díky nukleovým kyselinám, s jejichž pomocí se buňky regenerují. Dále dodávají nenahraditelné bílkoviny. Při jejich nedostatku buňky snižují svou aktivitu a následkem je únava, podrážděnost, neklid, poruchy soustředění a nervozita.
Pojďme si uvařit poctivou fazolovou polévku ozvláštněnou vlašskými ořechy.
Připravte si:
- 400 g fazolí
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 g pórku
- 50 g červené papriky
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- petrželovou nať
- 60 g mouky (může být i bezlepková)
- 80 g másla
- sůl
Postup:
- Fazole omyjeme, zalijeme hrnkem vody a necháme přes noc nabobtnat.
- Druhý den vodu slijeme, fazole vsypeme do zeleninového vývaru a vaříme doměkka.
- Potom je rozmixujeme s částí vývaru, zahustíme jíškou z másla a mouky, přisypeme nasekané ořechy, sůl, drobně nakrájenou papriku a na tenká kolečka nakrájený pórek.
- Zzalijeme zbytkem vývaru a krátce povaříme.
- Na talíři zdobíme petrželkou a pak už jen spokojeně pomlaskáváme.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.