Fazolová polévka s vlašskými ořechy

Země, kde se nejvíc lidí dožívá vysokého věku, mají jedno společné – zálibu v luštěninách. Mezi základní patří fazole.

Někteří říkají, že způsobují trávicí problémy, ale právě tyto drobné nepříjemnosti, s nimiž se náš organismus musí vyrovnat, ho nakonec posilují. 

V nejrůznějších kulturách se pěstuje přes tisíc odrůd fazolí. První důkazy jejich existence jsou staré asi 20 tisíc let. Do Evropy je dovezli španělští objevitelé počátkem 16. století. Ve své době fazole byly hlavním zdrojem bílkovin ve stravě. V některých místech to platí dosud. 

Fazole jsou účinným omlazovacím prostředkem pro naše tělesné buňky díky nukleovým kyselinám, s jejichž pomocí se buňky regenerují. Dále dodávají nenahraditelné bílkoviny. Při jejich nedostatku buňky snižují svou aktivitu a následkem je únava, podrážděnost, neklid, poruchy soustředění a nervozita.

Pojďme si uvařit poctivou fazolovou polévku ozvláštněnou vlašskými ořechy.

Připravte si:

  • 400 g fazolí
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 g pórku
  • 50 g červené papriky
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • petrželovou nať
  • 60 g mouky (může být i bezlepková)
  • 80 g másla
  • sůl

Postup:

  1. Fazole omyjeme, zalijeme hrnkem vody a necháme přes noc nabobtnat.
  2. Druhý den vodu slijeme, fazole vsypeme do zeleninového vývaru a vaříme doměkka.
  3. Potom je rozmixujeme s částí vývaru, zahustíme jíškou z másla a mouky, přisypeme nasekané ořechy, sůl, drobně nakrájenou papriku a na tenká kolečka nakrájený pórek.
  4. Zzalijeme zbytkem vývaru a krátce povaříme.
  5. Na talíři zdobíme petrželkou a pak už jen spokojeně pomlaskáváme.

Související

  • Drožďová polévka s nudličkami

    Ve čtvrtečních receptech otevíráme publikaci Petra Horana a Pavly Momčilové Vaříme dětem. Možná se také vám bude hodit jejich tip pro dětské strávníky.

  • Indická řepová polévka s červenou čočkou

    V pátečních apetýtových receptech zveme do kuchyně Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Indickou řepovou polévku.

  • Mrkvová polévka s tahini

    Páteční recepty přinášejí další tip na polévku podle Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Libanonskou mrkvovou polévku s tahini.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.