Indická řepová polévka s červenou čočkou

V pátečních apetýtových receptech zveme do kuchyně Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Indickou řepovou polévku s červenou čočkou.

Budete potřebovat:

  • 1 větší červenou řepu
  • ½ hrnku červené čočky
  • 1 cibuli
  • 1 l vody
  • 1 lžičku římského kmínu
  • 1 lžičku semínek koriandru
  • ½ lžičky semínek fenyklu
  • malý kousek badyánu (1 dílek z hvězdice)
  • malý kousek celé skořice
  • rýžový, arašídový nebo nepražený sezamový olej
  • sůl
  • černý pepř
  • pár lžic kokosového mléka a kokosové lupínky na podávání 

Postup:

  1. Řepu nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno.
  2. Na oleji osmahneme celé koření a až začne vonět, přidáme cibuli.
  3. Po chvilce přisypeme červenou řepu a chvilku vše opékáme, až je řepa krásně obalená olejem a její jasně červená barva a vůně zesílí.
  4. Přidáme červenou čočku, zalijeme vodou a vaříme, až je řepa měkká a čočka se začne rozpadat.
  5. Poté polévku osolíme a rozmixujeme.
  6. Ještě pár minut ji necháme bublat a oheň vypneme.
  7. Kokosové lupínky opražíme nasucho na pánvi do růžova.
  8. Na talíři polévku pokapeme kokosovým mlékem a posypeme kokosovými lupínky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.