Mrkvová polévka s tahini

Páteční recepty přinášejí další tip na polévku podle Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Libanonskou mrkvovou polévku s tahini.

Budete potřebovat:

  • 4 velké sladké mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
  • 1 cibuli
  • kousek zázvoru
  • ½ lžičky římského kmínu a koriandru
  • malý kousek skořice
  • ½ lžičky kurkumy
  • olivový olej
  • 4 polévkové lžíce tahini
  • sůl
  • citronovou šťávu
  • bílý a černý sezam na podávání 

Postup:

  1. Rozehřejeme v hrnci olej a osmahneme celé koření.
  2. Přidáme jemně nakrájený zázvor a cibuli.
  3. Až cibule zezlátne, přidáme kurkumu, přisypeme na kolečka nakrájenou mrkev a zalijeme vodou (těsně nad povrch mrkve).
  4. Osolíme a vaříme pod pokličkou, až je mrkev úplně měkká.
  5. Oheň vypneme a polévku rozmixujeme na hladký krém.
  6. Pokud je potřeba, zředíme polévku vařící vodou.
  7. Během mixování přidáme tahini a podle chuti – citronovou šťávu.
  8. Polévku podáváme ozdobenou praženým bílým a černým sezamem, s čerstvým arabským chlebem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.