Nemocnice ve Zlínském kraji se chystají na prosincové protesty lékařů. Komplikace budou, akutní péče by ale měla zůstat zachovaná

28. listopad 2023 11:31

Přes tři stovky lékařů z nemocnic ve Zlínském kraji od začátku prosince přestanou sloužit přesčasové služby. Jak jejich krok ovlivní fungování zdravotnických zařízení?

Stovky lékařů ve Zlínském kraji odmítají od prosince sloužit přesčasy. Ve Zlínském kraji se do protestu zapojily více než tři stovky lékařů.

Jak potvrdil management nemocnic ve Zlínském kraji, akutní a neodkladná péče bude od 1. prosince zachována ve všech nemocnicích. Plánované vypovězení přesčasových hodin sloužících lékařů ale zasáhne do chodu jednotlivých odborných oddělení.

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

Do protestu se zapojilo přes 200 z celkových 300 sloužících lékařů. Ředitel Jan Hrdý ubezpečil, že nemocnice nebude omezovat žádnou onkologickou léčbu. Problémy mohou nastat u plánovaných zákroků.

Jan Hrdý k aktuální situaci uvedl: „Zatím žádné operace neposouváme. Žádáme pacienty, aby byli připraveni na to, že se to ale může stát. Pohotovostní péči nechceme jakkoliv omezovat. I urgentní příjem bude pracovat v plném rozsahu, nicméně pokud na něj dorazí i pacienti s méně zásadními problémy, musí počítat s dlouhými čekacími dobami. U odborných ambulancích to budeme řešit velmi individuálně.“ Dodal, že v tuto chvíli v odborných ambulancích nové pacienty na prosinec neobjednávají.

Uherskohradišťská nemocnice

Zde vypověděla pohotovostní služby téměř stovka lékařů pohotovostní služby. Podle ředitele Petra Sládka to bude mít dopad na plánované zákroky i chod odborných ambulancí. Doslova uvedl: „Pacienty, kteří měli mít plánované operace, budeme informovat, jestli se jejich operace bude či nebude provádět. Některé ambulance pojedou na 30 až 50 % a pokud by ta akce trvala delší dobu, tak bychom museli přikročit k omezení chirurgické JIP, kde máme 12 lůžek, na lůžek šest. Ale to je zatím ještě pořád s otazníkem.“

Bez omezení bude v Uherském Hradišti fungovat dětská pohotovost. Pohotovost pro dospělé je zatím provozně zajištěná na prvních 14 prosincových dnů.

Kroměřížská nemocnice

Výpovědi z přesčasů podalo v Kroměřížské nemocnici 20 lékařů. Podle ředitelky Lenky Mergenthalové se to týká hlavně chirurgie, což povede od druhého týdne k nedostatku lékařů a velmi pravděpodobně se bude muset omezit část plánovaných výkonů.

Vsetínská nemocnice

Ve Vsetíně se k protestu připojilo asi 30 % sloužících lékařů, hlavně z oddělení interny, gynekologie, chirurgie, ortopedie a rentgenu. Ředitel Martin Pavlica uvedl, že nemocnice u pohotovostí pro dospělé nemá pokryté čtyři služby.

„V druhé polovině měsíce plánujeme omezit o plánovanou operativu na oddělení ortopedie, částečně bude omezena operativa na gynekologii a v rámci radiodiagnostického oddělení budeme rušit některé plánované výkony na CT a na ultrazvuku,“ doplnil Pavlica.

Pacienti by podle vedení nemocnic měli co největší část zdravotních problémů řešit primárně se svými praktickými lékaři.

Aktualizace 1. prosince 2023

Dohoda premiéra se zástupci České lékařské komory (30. listopadu) situaci změnila. Situace se v nemocnicích ale stále vyvíjí a jasno úplně není. Například ve zlínské krajské nemocnici podalo výpovědi z přesčasů 50 lékařů – původně jich bylo 202. Zmíněných 50 zatím výpovědi nestáhlo. Jak uvedla mluvčí Dana Lipovská, vedení nemocnice má informaci, že výpovědi stále trvají, a pokud budou centrálně podepsané jasné body dohody, vše se vrátí k normálu. K podpisu by mohlo dojít už v pondělí 4. prosince.

Nemocnice se na určité omezení připravila. Ode dneška funguje řada odborností ve standardním režimu, počet plánovaných operací se měl snížit zhruba o deset procent. Omezený je také provoz anesteziologických a traumatologických ambulancí, pacienti na ambulantním urgentním příjmu musí počítat s delšími čekacími dobami. Akutní péče je zachovaná v plném rozsahu.

Jak avizovala nemocnice v Uherském Hradišti, 1. prosince není prvním dnem zajištěna místní pohotovost pro dospělé. Zajištěná je zatím jen na první tři víkendy v prosinci, ne však ve všední dny. Omezení odborných ambulancí by mělo být podle mluvčí Lucie Sedláčkové minimální. Nemocnice se snažila udělat plánované zákroky dopředu, zatím žádné neodvolala. Přesčasovou práci tam původně odmítlo 96 lékařů, tedy asi dvě třetiny z těch, kteří obvykle slouží.

V Kroměřížské nemocnici původně podalo výpovědi 24 lékařů, ve čtvrtek je desítka lékařů z dětského oddělení stáhla, omezeny tak nejsou dětské odborné ambulance.

Ve vsetínské nemocnici nemají na pohotovosti pro dospělé pacienty pokryté čtyři služby. Od rána vedení všech čtyř nemocnic jedná s představiteli kraje, v pondělí už by tedy mělo být o prosincovém režimu jasněji.

Spustit audio

Související