Nejlepší slivovice za roky. Pálenice na Valašsku končí sezónu, ve které bylo plno švestek

Koštování v pálenici
Koštování v pálenici

Kromě švestek se alkohol pálil i s třešní nebo hrušek.

Sezóna pěstitelského pálení ovoce na Valašsku v těchto dnech pomalu končí.

A byla opravdu dlouhá. Díky bohaté úrodě byla většina pěstitelských pálenic v provozu už od poloviny července.

Kdy se pije slivovice? Přece když je. Projděte si s námi vlčnovské muzeum lidových pálenic

Muzeum pálenic ve Vlčnově

Dobré nápady se rodí v dobré společnosti a u sklenky dobrého moku. Přesně v takové situaci přišla na svět myšlenka na vybudování muzea lidových pálenic.

Provozovatelé pálenic se shodují, že kvalita slivovice je výtečná, z osmdesáti procent lidé využívaly švestky. Jablek si Valaši letos na stromech příliš nevšímali. Těch tentokrát pálili opravdu minimum.

Po letech se ale v pálenicích objevily třeba třešně a stále oblíbenější hrušky. V pálenici ve Vsetíně Jasenka letos dokonce vypálili 400 litrů červeného rybízu.

Na Valašsku už přitom sezona končí. Místní lidé dbají více na tradice a dodržují jakési nepsané pravidlo, že do Vánoc má být vypáleno. V lednu, popřípadě v únoru dojíždějí už jenom zbytky.

Jiná je situace v jižnějších částech regionu a třeba i na sousedním Slovácku, které je pálením slivovice také vyhlášené.

Tam se pálí do konce dubna.

Spustit audio

Související