Nedostatek sanitářů ve Vsetíně pomohou vyřešit Ukrajinci. Nemocnice pro ně zahájila potřebný kurz

11. listopad 2019 13:15

Úspěšným absolventům šest týdnů trvajícího kurzu Vsetínská nemocnice nabídne práci. Zařízení chybí deset sanitářů a ještě větší počet zdravotních sester.

Vsetínská nemocnice řeší nedostatek personálu, nové sanitáře hledá mezi zdravotníky z Ukrajiny. Deset z nich právě prochází šesti týdenním kurzem, na kterém si osvojí nezbytné znalosti a dovednosti, včetně češtiny. Těm, kteří uspějí, nabídne od začátku příštího roku práci.

Čtěte také

„V rámci kurzů je naučíme veškeré pravidla hygieny, epidemiologie, práce s pacientem, přemisťování pacientů. Zkrátka vše, co podle vyhlášky může dělat sanitář,“ vysvětluje náměstek pro ošetřovatelskou péči ve Vsetínské nemocnici Pavel Šupka.

Podle personálního náměstka Martina Pavlici chybí aktuálně nemocnici deset sanitářů. Ještě větší je ale podle něj deficit v početním stavu sester. „Náš cíl je, aby ten personál z Ukrajiny, který má nějaké zkušenosti se zdravotnictvím, aby neskončili jako sanitáři,“ vysvětlil Šupka.

Mezi účastníky kurzu jsou sestry i lékaři. Vsetínská nemocnice jim pomůže doplnit vzdělání, aby se pak mohli ke svým profesím vrátit.

Ve spolupráci se specializovanými centry je Vsetínská nemocnice schopna zajistit obyvatelům regionu komplexní péči. Má 344 lůžek, poskytuje péči ve 25 odbornostech, akreditováno pro vzdělávání je celkem 12 lékařských oborů. Ročně hospitalizuje kolem 14 tisíc pacientů, provede téměř půl milionu ambulantních vyšetření, na svět přivede kolem 800 novorozenců a provede přes pět tisíc operací.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související