Nechtěla obcházet Lex Babiš. Kroměřížská zastupitelka se vzdala místa v městské radě

Dva měsíce po komunálních volbách se mění složení městské rady v Kroměříži. Jana Janoušková z hnutí Nezávislí rezignovala a zůstane jen řadovou zastupitelkou.

Do městské rady byl namísto ní zvolený Petr Komínek, další zástupce Nezávislých. Janoušková funkci opustila kvůli tomu, že vlastní regionální noviny. Majitelka pravidelně vycházejícího periodika nemůže být ze zákona členkou rady, řekl dnes novinářům starosta Jaroslav Němec.

Janouškovou zvolili zastupitelé radní začátkem listopadu. Od té doby jí běžela šedesátidenní zákonná lhůta, ve které se musela vzdát buď pozice radní, nebo vlastnictví novin.

Kroměřížské náměstí Míru se začalo měnit. Bude tam alej javorů, záhony i pergola s vodou

Nová podoba náměstí Míru v Kroměříži

Alej má náměstí odclonit od rušné silnice.

"Mnozí mě přesvědčovali, abych vydávání novin převedla na někoho jiného, jinak odchodem z rady zklamu ty, kteří mě volili. Zákonu totiž nevadí, že bych noviny dělala dál. Vadí, že je vlastním. Toto šalamounské řešení však považuji za obcházení zákona, a to nemám v povaze. To, že zákon lidově zvaný lex Babiš obešel někdo jiný, není důvodem k tomu, abych to udělala také," uvedla Janoušková.

V Kroměříži se po letošních komunálních volbách domluvilo na koalici vítězné hnutí Nezávislí spolu se třemi zastupiteli za Zdravé Kroměřížsko, dále s ODS a nezávislými osobnostmi, s Piráty a ČSSD. V sedmadvacetičlenném sboru mají dohromady 16 křesel. V opozici je hnutí ANO, uskupení KDU-ČSL, ZVUK 12 a nezávislí, dále KSČM a také poslední zastupitel Zdravého Kroměřížska a jeho volební lídr Richard Kreml.

autor: pes
Spustit audio

Související