Nástroj, který má bránit škodám při záplavách. Kroměříž má hotový digitální povodňový plán

Kroměříž postihly rozsáhlé povodně v červenci roku 1997. Po záplavách došlo k opravě koryta řeky Moravy, navyšovaly se břehy na Moštěnce i na Moravě.

Kroměříž má hotový nový digitální povodňový plán pro město a okolí.

Na speciálních internetových stránkách lidé najdou aktuální informace o počasí, hladině i správcích vodních toků. Součástí jsou také kontakty na povodňové komise, informace o varovném systému nebo záchranných činnostech při záplavách.

Podle starosty Jaroslava Němce (Nezávislí) získalo město a jeho okolí dokument, který v případě záplav může sehrát důležitou roli. "Může pomoci minimalizovat povodní způsobené škody," uvedl Němec.

Lávka v Kroměříži se otevře na jaře. Bude to stát necelých sedm milionů korun

Lávka přes řeku Moravu v Kroměříži

Opravu lávky pro pěší přes řeku Moravu v Kroměříži zajistí brněnská společnost Mitrenga - stavby. Rozhodli o tom městští radní.

Povodňový plán je na speciálně vytvořených webových stránkách. Podle Zuzany Kytlicové z radničního odboru rozvoje města zde lidé najdou aktuální informace o počasí, hladině i správcích vodních toků, povodňových komisí včetně kontaktů, hydrologické údaje, informace o varovném systému nebo o záchranných činnostech při záplavách.

"Grafická část obsahuje podrobné mapy, kde jsou například vymezena záplavová území či označena místa omezující průtok, jako jsou třeba mosty, nebo protipovodňová opatření," uvedla Kytlicová.

Kroměříž postihly rozsáhlé povodně v červenci roku 1997. Po záplavách došlo k opravě koryta řeky Moravy, navyšovaly se břehy na Moštěnce i na Moravě

Náklady na pořízení plánu byly téměř 470 000 korun, zhruba 440 000 korun město získalo jako dotaci z ministerstva životního prostředí.

Město připravuje další sérii protipovodňových opatření za zhruba 500 milionů korun. Až 90 procent nákladů by měla pomoci uhradit státní dotace. Na projektu chce Kroměříž spolupracovat s Povodím Moravy, okolními městy Hulín a Chropyně a obcemi Břest a Skaštice, na jejichž katastru má část opatření vzniknout také.

autor: pes
Spustit audio

Související