Ne jeden, ale asi tři. Medvědů v Beskydech je víc, jeden se dnes objevil u Pusteven

Při stopování  šelem pomůže sníh i desítky fotopastí, které monitorovaly okolí odchytové klece.

V Beskydech není jeden, ale nejspíš tři medvědi.

Zjistili to ochranáři při stopování šelmy, která od září škodila na Vsetínsku. Jeho stopa je dlouhá 11 centimetrů.

V oblasti Smrku a Lysé Hory se ale objevil ještě o 2 centimetry delší otisk tlapy. V Čeladné se pohybuje i mládě medvěda. „Jsou tu minimálně dva medvědi,“ uvedl člen odchytového týmu Milan Orálek.

Klec na medvěda už v lese není. Šelma možná zamířila na Slovensko

Medvěd zachycený ve fotopasti u Valašské Polanky

Mladý, asi čtyřletý medvěd, se v regionu Valašska pohybuje od září.

Při stopování pomůže sníh i desítky fotopastí, které monitorovaly okolí klece.

Lidé dnes viděli medvěda u Pusteven v Beskydech. Podle ochránců přírody však není jisté, zda jde o zvíře, které se na Vsetínsku pohybovalo od září a způsobilo tam škody.

I kdyby to byl medvěd "škůdce", nyní již skoro měsíc žádné škody neudělal, nemá smysl hned při každém hlášení o výskytu tam vozit odchytovou klec, řekl dnes ČTK Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí.

Odchytová klec, kterou si ochránci přírody půjčili od kolegů ze Slovenska, je uložena na Správě CHKO Beskydy v Rožnově pod Radhoštěm. "Uděláme údržbu, máme ji půjčenou na neurčito. Kdyby se škody opakovaly, instalovali bychom ji znovu," uvedl Orálek.

Zvíře podle ochranářů ještě nešlo spát, v přírodě je ještě stále dost potravy a není dost sněhu, dodal.

Na medvěda na Vsetínsku také číhal odborník na uspávání velkých šelem, veterinář Lukáš Pavlačík ze zoo ve Dvoře Králové nad Labem, na medvěda však nenarazil. Pokud by se podařilo šelmu odchytit, dočasně by mohlo být v záchranné stanici u Temelína, kterou provozuje zoo v Hluboké nad Vltavou. O medvěda také projevila zájem zoologická zahrada z Belgie.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související