Napajedla jsou konečně kompletně chráněna před velkou vodou

19. červenec 2011

Ode úterního odpoledne chrání pravý břeh Moravy v Napajedlech nové hráze a přečerpávací stanice. Doposud se Povodí Moravy zabývalo zabezpečením levého břehu, kde stojí větší část města. Na nově upravené části ale povodeň v roce 1997 napáchala stamilionové škody kvůli zasažení podniku Fatra.

Starostka Napajedel Irena Brabcová upozorňuje, že z dvaadvaceti milionů korun potřebných na stavbu hradilo město jen nepatrnou část. „Platili jsme provozní náklady spojené s výkupy pozemků a věcnými břemeny,“ upřesnila starostka, „jinak pozemky vykoupila Fatra a darovala je městu.“

Pavel Cenek z Povodí Moravy a starostka Irena Brabcová

Hlavním investorem nových protipovodňových opatření je Povodí Moravy. „Tato stavba vede od silnice na Žlutavu po hlavní silnici Uherské Hradiště - Otrokovice. Braní vodě, která se na pravém břehu Moravy vylévá na louky a na pole, aby zaplavila areál Fatry i nedaleké baťovské domky,“ popisuje Pavel Cenek z Povodí Moravy.

Výstavbou nového komplexu protipovodňových opatření na pravém břehu Moravy se tak dovršila ochrana Napajedel před velkou vodou. „Při povodních tady na pravém břehu škody přesáhly 320 miliónů korun,“ připomněla starostka Irena Brabcová.

autor: rv
Spustit audio