Nápad, ze kterého se stala tradice. Uherskohradištský blešák pomáhá lidem i zvířatům

"Hradišťský blešák" se už po patnácté konal v kině Hvězda v Uherském Hradišti.

Oblečení, knihy, gramofonové desky, starožitnosti a další věci nabízelo téměř šedesát prodejců. Výtěžek akce dostane Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých, která peníze využije na výcvik vodících psů.

Nápad uspořádat blešák má inspiraci v zahraničí. Hlavní organizátorka akce Jana Drobná cestovala a v Anglii, Irsku, Skotsku a také ve Španělsku a Portugalsku ji zaujali různé pouliční výprodeje.

Je to radost i zodpovědnost. Neziskové kavárně, která zaměstnává v Hradišti hendikepované, se daří

Nezisková kavárna Cafe 21 v Uherském Hradišti a číšnice Renata

V neziskové kavárně Cafe 21 v centru Uherského Hradiště pracují i čtyři osoby se zdravotním postižením.

Lidé tam každou neděli na takzvaných flea marketech nebo car boot salech prodávali všechno možné. Janě Drobné se zalíbilo nejen to, že tam za pár peněz může koupit zajímavé věci, ale především ji nadchla atmosféra. Po návratu do Uherského Hradiště si s jednou kamarádkou řekly, že zkusí něco takového uspořádat.

První blešák se konal před čtyřmi lety v říjnu 2014. Lidé se sešli v klubu Mír v Uherském Hradišti, prodávalo tam asi deset prodejců.

Lidem se to líbilo, a tak se pořadatelky rozhodly, že budou pokračovat. Stala se z toho tradice a teď už se koná patnáctý blešák. Dnes v Hradišti bylo téměř šedesát prodejců.

Výtěžek z každého blešáku putuje na dobrou věc. Organizátoři se snaží podporovat lokální záležitosti, takže v minulosti poskytli peníze například pro kočičí útulek v Nedakonicích nebo psí útulek. V rámci festivalu Jeden svět přispěli také nadačnímu fondu SOS Kobaní.

Letos jde výtěžek na hradišťskou pobočku Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České republiky. Tu podpořili už minule, organizace peníze využila na výcvik vodících psů pro nevidomé.

Spustit audio

Související