Náklady na energie snižují ve zlínské nemocnici i pomocí šetrných sprchových hlavic nebo rozkladem kuchyňského odpadu

17. říjen 2022 16:23

Zateplení, výměna oken, změna osvětlení nebo fotovoltaika - i to jsou možnosti, jak do budoucna snižovat spotřebu energií ve zlínské nemocnici. Pro větší úspory našli i netradiční cesty.

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně zaplatí ročně za energie asi 40 milionů korun. Ceny má zařízení zatím do roku 2024 zastropované, už teď ale odborníci z nemocnice hledají cesty, jak ušetřit a snížit spotřebu elektřiny, tepla nebo vody.

Čtěte také

Důležitá je podle nemocničních energetiků také osvěta mezi zaměstnanci a jejich vlastní snaha šetřit. Podle Libora Kročila z z Oddělení provozu a energetiky zlínské Baťovy nemocnice nelze ovlivnit cenu, ale zaměstnanci mohou ovlivnit právě spotřebu.

Proto instalovali například šetrné sprchové hlavice, díky kterým by mohli ušetřit za vodu až polovinu běžných výdajů. S nápadem přišli při pandemii koronaviru, kdy spotřeba vody v nemocnici stoupla. V nemocnici teď vyměnili asi 40 sprchových hlavic, které nyní testují někteří zaměstnanci. Projekt zhodnotí na konci roku. V plánu je vyměnit dalších 200 kusů. Roční úspora by měla být více než 400 tisíc korun.

Šetrně chce nemocnice nakládat také s kuchyňským odpadem, a to díky biokompostéru. „Je to zařízení, které za pomocí mikroorganismů a příměsi vody a kyslíku gastro odpad rozkládá a vypouští ho do kanalizace ve formě takzvané šedé odpadní vody,“ popisuje Zdeněk Surovík z Oddělení provozu a energetiky. Za rok se v nemocnici vyprodukuje až 50 tun gastro odpadu, v případě využití plánovaného kompostéru by nevznikal žádný.

„V ČR budeme první nebo mezi prvními zařízeními, které budou mít biokompostér. Ale co jsem sledoval, tak třeba v Kanadě už je to celkem běžná věc,“ doplňuje Surovík.

S projekty se oba zmiňovaní energetici ze zlínské nemocnice zúčastnili evropské soutěže, kde s návrhy zvítězili.

Další podrobnosti připojuje v reportáži redaktorka Českého rozhlasu Zlín Veronika Žeravová.

Společný nákup energií pro objekty Zlínského kraje zajišťuje Energetická agentura Zlínského kraje.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související