Důležitý krok pro přestavbu zlínské nemocnice – vedení podepsalo smlouvu na projekt nového centrálního objektu

4. květen 2022 13:34

Smlouvu na projekt výstavby nového centrálního objektu v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně podepsalo 4. května 2022 vedení tohoto zdravotnického zařízení. Českému rozhlasu to potvrdil to předseda představenstva nemocnice Jan Hrdý.

Krajská nemocnice potřebuje nové moderní pracoviště už dlouhá léta. Současná budova interny už dlouhodobě nevyhovuje současným normám a standardům na poskytování odpovídající zdravotnické péče. Výstavbou nového centrálního objektu by měly odpadnout například nepříjemné transporty pacientů mezi odděleními v areálu nemocnice.

Nová budova vyroste na místě staré prádelny. Bude zde interna, kardiologie, neurologie a část urgentního příjmu zaměřená na interní obory. Součástí budou také moderní diagnostické technologie.

Na vypracování projektové a realizační dokumentace se bude podílet sdružení dvou firem, a to DOMY spol. s r.o. a JIKA-CZ s.r.o. Dodavatel dokumentace byl vybrán ve veřejné zakázce. „Součástí zakázky je v první fázi vypracování architektonické studie stavby a její napojení na stávající objekty. Dále vypracování projektové dokumentace pro územní rozhodnutí a stavební povolení a ve finále příprava dokumentace pro výběr dodavatele a provádění stavby,“ upřesnil člen představenstva pro ekonomickou oblast Martin Déva.

Projekt by měl stát zhruba 130 milionů korun, hotový by měl být podle předpokladů zhruba za rok a půl. Celá budova pak vyjde na přibližně dvě až tři miliardy. „Na centrální pavilon máme v rozpočtu připravených 2,3 miliardy korun. Stojíme nohama na zemi a víme, jakou investici si kraj může dovolit,“ řekl k otázce financování hejtman kraje Radim Holiš.

„Vzhledem ke stavebně technickému stavu budov je nezbytné, aby se výstavba nového pavilonu uskutečnila v co možná nejkratším termínu. Optimistickou vizí pak je, že bychom mohli za pět let otevřením nového Centrálního pavilonu oslavit 100. výročí založení KNTB,“ vyjádřil se k otázce termínu otevření nového centrálního pavilonu předseda představenstva KNTB Jan Hrdý.

Podmínky smlouvy a politické spory kolem nich

Výstavba nového centrálního objektu místo vybudování nové nemocnice v Malenovicích je kontroverzní politické téma.

Modernizaci historického areálu logicky kritizuje bývalý hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL, který prosazoval stavbu nové nemocnice v Malenovicích. Negativně se k tomuto tématu staví také Starostové a nezávislí. Jde například o podmínky ve smlouvě o projektovou dokumentaci. Jedno z kritérií je, že projektanti můžou za vypracování studie získat až 30 procent z celkové částky za projektovou dokumentaci. To je podle opozičního zastupitele Jiřího Čunka z KDU-ČSL neoprávněné a běžná sazba je podle něj pět procent.
Podle hejtmana Radima Holiše z hnutí ANO, ale smlouva garantuje, že když dodavatel neodvede práci za dané peníze, tak ji může kraj vypovědět a nezaplatit nedodané části projektu.

autoři: Roman Verner , Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související