Nájemné v městských bytech ve Zlíně se od začátku března změní

8. únor 2023 10:39

Zlínská radnice zvýší nájemné v některých městských bytech. Změna se dotkne nájemců, kteří uzavírali nájemní smlouvu před rokem 2021.

Zlínský magistrát navyšuje ceny nájemného v části městských bytů. Důvodem je narovnání finančních podmínek pro všechny nájemce. U smluv uzavřených do roku 2021 je totiž výše nájemného výrazně nižší – ve stejných bytech a někdy i ve stejném domě tak lidé platí rozdílně vysoký nájem. Když město ceny sjednotí, bude to pro nájemníky spravedlivější. Znamená to navíc také, že se všichni budou stejným dílem podílet i na opravách a údržbě bytů.

Zdražení bude podle radnice v řádu korun, až desetikorun na metr čtvereční a bude se zvyšovat ve dvou fázích: od března a od července.

Město Zlín vlastní aktuálně téměř 1800 bytů a zájem je o ně velký. V pořadníku na dostupné byty město eviduje asi 300 žádostí. O byty seniorské má zájem 230 lidí a o sociální bydlení žádá 60 obyvatel Zlína. 

Podrobnosti o změnách cen ve všech typech městských bytů shrnula redaktorka Českého rozhlasu Zlín Blanka Kovandová a lidé je najdou lidé také na webových stránkách zlínského magistrátu.

Spustit audio

Související